- توضیحات
- نوشته شده توسط مدیر سایت
- دسته: افسردگی
تعریف افسردگی در کودکان چیست؟ (تشخیص کودک افسرده)
افسردگی در کودکان هم مانند افسردگی بزرگسالان بسیار رایج است و تحت شرایطی بچه ها را هدف می گیرد! همیشه یکی از موضوعات مهم در جلسه های مشاوره روانشناسی کودکان به شناخت و درمان انواع افسردگی کودکان مربوط می شود و متخصص روانشناس تلاش می کند والدین را با تعریف افسردگی در کودکان آشنا کرده و به آنها کمک کند تا این بیماری را در فرزندشان درمان کنند. به هر حال در این مقاله افسردگی کودکان در سایت روانشناسی مرکز روان به بررسی دقیق افسردگی کودکان پرداخته می شود.
همانطور که گفته شد، کودکان هم مانند بزرگسالان به بیماری افسردگی مبتلا می شوند. افسردگی در کودکان در همه جوامع رایج و همه گیر شده که توجه بیشتری را طلب می کند. چون کودک افسرده اگر درمان نشود در آینده درمان این اختلال سخت تر شده و زمینه ساز دیگر بیماری های روانی را فراهم می کند.
تعریف افسردگی کودکان چیست؟
از نظر روانشناسی بالینی، هر مقدار افسردگی می تواند به قدر کافی برای اختلال در عملکرد فرد، موثر باشد.
این مسئله می تواند در هر سنی رخ دهد، اما در آمریکا بیش از ۱۶ درصد کودکان تحت تاثیر بیماری افسردگی در کودکان قرار دارند، به نظر می رسد که این بیماری در کودکان و نوجوانان سراسر دنیا در حال افزایش است
سایر آمارهایی که در مورد افسردگی وجود دارد شامل ابتلا به این بیماری می باشند که حدودا ۲ درصد در اوایل نوجوانی و حدودا ۵ الی ۸ درصد هم در نوجوانی و هم در کودکان کوچک تر ارزیابی شده است.
این مسئله باعث اختلال در سلامتی (شیوع بیماری) و حتی مرگ (مرگ و میر) فرد نیز می شود.
هر ساله حدودا ۳۰۰۰ نوجوان و جوان تنها در آمریکایی بر اثر خود کشی جان خود را از دست می دهند که یکی از دلایل آن اختلال افسردگی در کودکان است که درمان نشده و به حال خود رها شده است!
این آمار، خودکشی را به سومین عامل مرگ و میر افراد ۱۰ الی ۲۴ ساله تبدیل کرده است. در ادامه قصد بررسی موضوع تعریف افسردگی کودکان از دید روانشناسی را داریم.
انواع افسردگی در کودکان چیست؟
کودکان معمولا به گونه ها مختلف افسردگی کودکی از متعادل تا شدید مبتلا می شوند که با اختلالات افسردگی مزمن، افسردگی متعادل تا خفیف dysthymia همراه می باشد.
همچنین ممکن است افسردگی بر اثر برخی از دیگر بیماری های گوناگون رخ دهد. بیماری هایی مانند:
- اختلال دو قطبی
- جنون (مثلا علائم وهم و خیال)
- شرایط پزشکی مانند کم کاری تیروئید
- عوارض جانبی برخی انواع دارو ها مانند داروهای سرما خوردگی
- سوء استفاده از برخی دارو ها (مانند cocaine withdrawal)
انواع افسردگی در کودکان با توجه به نشانه های آنها مورد ارزیابی قرار می گیرد. یعنی مشاور کودک بر اساس نشانه های افسردگی در کودکان به انواع آن پی می برد و راه کارهایی برای درمان آن ارائه می نماید.
راه تشخیص افسردگی کودکان چیست؟ (تشخیص کودک افسرده)
مشاور کودک آنلاین یا حضوری چگونه افسردکی کودکان را تشخیص می دهند؟
اگر علائم افسردگی کودکان بیشتر از ۲ هفته در کودک باقی بماند، باید با پزشک مشورت کنید
در ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که این علائم، علت فیزیکی خاصی ندارند، همچنین باید مطمئن شوید که درمان درستی را برای کودک تان در نظر گرفته می شود.
معمولا برای درمان مشکلات روانی کودکان، توصیه می شوند که به یک متخصص روانشناس کودک و نوجوان که تجربه کافی دارد مراجعه کنید.
یک متخصص خوب ابتدا هم با کودک و هم با خودتان یک مصاحبه انجام می دهد تا شرایط را ارزیابی کند. سپس حتی گاهی آزمایشات فیزیکی نیز انجام می دهد تا بتواند یک درمان بهتر برای کودک تان ارائه دهد.
داشتن اطلاعاتی از خانواده، دوستان، معلمان و هم کلاسی ها نیز به پزشک کمک می کند تا بتواند رفتارها و علائم افسردگی کودک را بهتر تشخیص دهد و از همه تغییر رفتارهای او مطلع شود
همچنین تست های مخصوصی نیز برای تشخیص افسردگی در کودکان وجود دارند که هم روانی و هم پزشکی هستند. این تست ها شامل پرسشنامه (هم برای خود کودک و هم خانواده اش) و مصاحبه برای تشخیص افسردگی مزمن می باشند.
علت بروز افسردگی کودکان چیست؟
والدین زیادی در بخش مشاوره مرکز روان سوال می پرسند که “چرا کودکان افسرده می شوند” یا “دلایلی افسردگی کودکان از نظر علمی مشخص است”
اینکه چرا بچه ها افسرده میشوند به عوامل زیادی مربوط می شود، کودکانی که به اختلالات رفتاری، اختلالات بیش فعالی کمبود توجه (ADHD)، تشویش بالینی و یا مشکلات یادگیری و شناختی و دیگر مشکلات اجتماعی مبتلا هستند، نیز بیشتر مستعد ابتلا به افسردگی بچه ها و پیشرفت این بیماری می باشند.
اما تجربیات به دست آمده از جلسات مشاوره روانشناسی کودکان نشان میدهد، افسردگی کودکی می تواند در نتیجه استرس و فشار زندگی زیاد رخ دهد. عواملی زیر می توانند علت افسردگی در کودکان باشند:
- ضربه روحی و تحت سوء استفاده زبانی
- فیزیکی و جنسی قرار گرفتن
- مرگ یکی از عزیزان
- مشکلات مربوط به محل تحصیل
- زور گویی و خودخواهی زیاد والدین یکی از علت های افسرده شدن بچه ها به مرور است
- قرار گرفتن تحت تاثیر و فشار شریک احساسی خود
همچنین جوانانی که در حال تلاش برای انطباق با فرهنگ کشورشان هستند نیز بیشتر در معرض خطر افسردگی قرار دارند!
بعلاوه بررسی های مختلفی نیز در این زمینه انجام شده است که کودکانی که دچار چاقی مفرط هستند، در معرض افزایش خطر افسردگی کودکان و نوجوانان قرار دارند یا خیر.
از جمله دیگر دلایل بروز افسردگی کودکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- به فقر و مشکلات اقتصادی
- قرار گرفتن در معرض خشونت
- تنهایی اجتماعی
- مشاجره پدر و مادرها یکی از مهم ترین دلایلی افسرده شدن بچه ها است
- طلاق و دیگر مشکلات خانوادگی
همچنین کودکانی که دچار محدودیت های فیزیکی، ضعف عملکرد محیط تحصیل و یا از دست دادن یک رابطه احساسی هستند نیز بیشتر در معرض بیماری افسردگی قرار دارند.
افسردگی یک بیماری خاموش است که می تواند آینده فرزندانمان را به شدت تهدید نماید:
مشاوره برای درمان افسردگی بچه ها
چه چیزهایی افسردگی بچه ها را افزایش می دهد؟
تقریبا ۴۰ درصد از کودکان در آمریکا از افسردگی کودکان رنج می برند اما میزان این افسردگی متفاوت است.
در کودکان زیر ۱۰ سال معمولا خودکشی در بین پسران بیشتر رایج می باشد اما در سنین ۱۶ سالگی افسردگی در بین دختران بیشتر دیده شده است.
بررسی ها نشان می دهند در هر برهه از زمان، ۱۰ الی ۱۵ درصد از کودکان و نوجوانان دارای علائم و نشانه های افسردگی هستند.
کودکانی که سابقه خانوادگی افسردگی – بخصوص در پدر و مادرشان دارند (در سنین جوانی)، بیشتر در معرض افسردگی جوانی قرار دارند
هنگامی که یک کودک تجربه افسردگی داشته باشد، احتمال مبتلا شدن به دیگر انواع افسردگی ها در ۵ سال آینده نیز افزایش پیدا می کند.
اختلال دو قطبی نیز از جمله علائم افسردگی محسوب می شود. اختلال دو قطبی در نوجوانان بیشتر از کودکان رایج می باشد. بسیاری از متخصصان در مورد اختلال دو قطبی در نوجوانان هنوز شک دارند.
اختلال دوقطبی نیز ممکن است با اختلال بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD یا ADD)، اختلال وسواس فکری (OCD) یا اختلال در رفتار (CD) همراه باشد.
آیا نشانه های افسردگی در همه بچه ها دیده می شود؟
نه، قطعا همه بچه های افسرده این علائم را دارند.
در حقیقت کودکان علائم مختلف افسردگی را در زمان های مختلف و با وضعیت های مختلف دارا می باشند
بر اساس تعریف افسردگی در روانشناسی برخی کودکان ممکن است با داشتن این علائم، در زندگی و عملکرد اجتماعی شان دچار مشکل و قصور شوند.
اما کودکی که به افسردگی دچار می شود، یک تغییر بزرگ و قابل توجه را در روابط اجتماعی، بی علاقگی در رفتن به مدرسه، عملکرد تحصیلی ضعیف و تغییر در ظاهرش تجربه می کند.
چنین کودکانی – بخصوص در سنین ۱۲ سالگی، گاهی شروع به استفاده از مواد مخدر یا الکل و یا استعمال سیگار نیز می کنند.
با این که این مسئله در کودکان زیر ۱۲ سال رایج نمی باشد، برخی از کودکان اقدام به خودکشی می کنند. بخصوص زمانی که ناراحت و یا عصبانی هستند.
بررسی ها نشان داده اند که دختران بیشتر در معرض خودکشی قرار دارند و پسران وقتی اقدام به خودکشی می کنند، واقعا جان خود را از دست می دهند
کودکانی که سابقه ی خشم خانوادگی، مصرف الکل و یا سوء استفاده ی فیزیکی و جنسی دارند، بیشتر در معرض خودکشی قرار دارند، بنابراین این کودکان بیشتر در معرض افسردگی در کودکان قرار می گیرند.
این مطالب مرکز روان را از دست ندهید:
- ۱۰ شیوه درمان افسردگی جوانان در روانشناسی
بهترین راه درمان افسردگی کودکان چیست؟
روش درمان افسردگی در کودکان با توجه به علائم مشابه بزرگسالان می باشد. این روش های درمانی شامل مشاوره روانشناسی مخصوص بچه ها و درمان دارویی تحت نظر متخصص روانپزشک می باشد.
اگر شرایط کودک شما حاد و سخت باشد و یا مشاور روانشناس با استفاده از مشاوره به تنهایی بهبودی را مشاهده نکند، احتمالا همراه با مشاوره، داروهای ضد افسردگی نیز تجویز می کند.
یکی از بهترین بررسی هایی که تاکنون انجام شده است نشان داده که ترکیب مشاوره و دارو برای درمان افسردگی کودکان بسیار اثربخش است اما اصلا برای همه نیاز نیست، پس عجله نکنید و درمان را از طریق گفتار درمانی (مشاوره روانشناسی) آغاز کنید
FDA (سازمان دارو و غذای آمریکا) هشدار می دهد که داروهای ضدافسردگی می توانند خطر رفتار های خودکشی در کودکان و نوجوانان که افسردگی و دیگر اختلالات روانی دارند را افزایش دهند.
اگر هنوز هم در مورد این مسائل سوال و یا نگرانی خاصی دارید با مشاور متخصص کودکان مشورت کنید.
درمان خانگی افسردگی کودکان چیست؟
درمان خانگی افسردگی کودکان به مجموعه کارهایی گفته می شود که والدین تحت نظر مشاور روانشناس برای بهبود وضعیت کودک افسرده خود انجام می دهند.
آنها می بایست توصیه های متخصص عمل کرده و در یک روند درمانی، برای درمان افسردگی در بچه ها اقدام کنند
لازم به ذکر است درمان خانگی افسردگی کودکان می تواند شامل دارو درمانی (تحت نظر متخصص) هم باشد اما در بیشتر موارد این روند بدون دارو انجام می شود!
آیا افسردگی کودکان بدون دارو و درمان، بهبود پیدا می کند؟
افسردگی در کودکان پس از مدتی می تواند درمان شود. حال کودکان افسرده هم می تواند به مرور بهتر شود، اما اگر برای درمان آن برنامه داشته باشید.
در حقیقت بهبود خود به خودی افسردگی در کودکان ممکن است با ناپدید شدن علائم افسردگی در کودکان همراه باشد اما هنگامی که یک کودک به افسردگی دچار می شود، امکان عود این اختلال در او افزایش پیدا می کند.
عواقب و عوارض درمان نکردن افسردگی در کودکان می تواند بسیار شدید و حتی مرگبار باشد.
با کمک گرفتن از مشاوره کودک میتوان گامی بلند در راستای بهبود شرایط کودکمان و درمان افسردگی کودک برداریم.
آیا برای افسردگی بچه ها دارو موثر است؟
بله تعداد زیادی از بررسی هایی که بر روی این موضوع انجام شده اند، نشان داده اند که دارو های افسردگی برای بهبود کودک افسرده موثر هستند.
یکی از بررسی هایی که توسط موسسه ملی بهداشت روان تامین شده است، رویکردهای مختلفی را برای درمان نوجوانانی که دارای افسردگی متوسط تا شدید بودند بررسی کرده و دریافته است که ۷۱ درصد از بچه هایی که از ترکیب دارو های ضد افسردگی Prozac و روان درمانی استفاده کرده اند، علائم شان کم تر شده است.
همچنین بیش از ۶۰ درصد از کودکانی که داروی Prozac را به تنهایی استفاده کردند، بهبود پیدا کرده بودند.
اما همانطور که بارها در مرکز روان گفتیم، استفاده از دارو برای غلبه بر افسردگی، تنها در موارد شدید و حاد انجام می شود، در غیر اینصورت روند درمان توسط مشاور روانشناس و با گفتار درمانی پیگیری می شود.
افسردگی طولانی مدت در کودکان چه عواقبی دارد؟
بررسی ها در جلسات مشاوره درمان افسردگی نشان داده اند که دوره های ابتدایی افسردگی با توجه به علائم افسردگی در کودکان معمولا در سنین نوجوانی شروع می شوند اما افسردگی در بزرگسالان در سنین بالاتر شروع می شود.
افسردگی همچنین ممکن است همزمان با دیگر بیماری های فیزیکی در انسان ایجاد شود
از آنجایی که بررسی ها نشان داده اند که افسردگی ممکن است در نتیجه دیگر بیماری های ذهنی ایجاد شود، تشخیص و درمان زود هنگام آن می تواند بسیار حیاتی و مهم باشد.
اگر این بیماری در کودکان درمان نشود، در آینده تبدیل به افسردگی نوجوانان می شود که شدت بسیار بیشتری دارد و خطرات آن هم بیشتر است!
راههای جلوگیری از افسردگی در کودکان و بچه ها چیست؟
کودکانی که سابقه خانوادگی افسردگی دارند، بیشتر در معرض افسردگی قرار دارند به همین خاطر راههای جلوگیری از افسردگی کودکان بسته به شرایط آنها متفاوت است!
کودکانی که پدر و مادرشان سابقه افسردگی داشته اند، نسبت به دیگر کودکان زودتر در معرض افسردگی در قرار می گیرند
همچنین کودکانی که دارای خانواده پر سر و صدا و آشفته ای هستند نیز در معرض افسردگی قرار دارند. حتی ممکن است به سمت مواد مخدر و یا مصرف الکل نیز کشیده شوند.
اما مهم ترین کار برای پیشگیری از افسردگی در کودکان نظارت بر رفتار آنها و آشنایی با نشانه های این بیماری در بچه ها است. اما در هر صورت مواردی مانند:
- بهبود شرایط محیطی
- سازگاری پدر و مادر و ایجاد عشق و علاقه در محیط خانواده
- دوری بچه ها از مشکلات معیشتی
- وارد نکردن بچه ها به دنیای بزرگسالان
- ایجاد تنوع در زندگی
- ایجاد احساس مثبت پایدار در بچه ها و حس رضایت مندی
- ارتباط با مشاور متخصص کودکان به طور مستمر
- ایجاد فضای کودکانه برای فرزندتان
- ارتباط با همسالان و بازی با آنها
- تغذیه مناسب و منظم
از بهترین روش های جلوگیری از افسردگی در کودکان است که همه والدین و مربیان باید از آن مطلب باشند.
- توضیحات
- نوشته شده توسط مدیر سایت
- دسته: افسردگی
افسردگی قبل از زایمان و افسردگی بعد از زایمان
افسردگی قبل از زایمان چیست؟ علائم و راه درمان
افسردگی پس از زایمان یک اتفاق معمول بین خانم ها است اما افسردگی قبل از زایمان چطور؟
آیا افسردگی خانمها بر زایمان، کیفیت آن و از همه مهم تر سلامت نوزاد تاثیر خواهد گذاشت؟
افسردگی قبل از زایمان چیست؟
با سایت مشاوره روانشناسی مرکز روان همراه باشید.
افسردگی قبل از زایمان به حالتی گفته میشود که مادر قبل از بارداری دچار بیماری افسردگی است اما قصد بارداری هم دارد.
بارداری به خودی خود یک بیماری روانی است که میتواند در سطوح مختلفی قرار داشته باشد.
اما همزمانی آن با بارداری و زایمان میتواند برای مادر و بچه خطراتی به همراه داشته باشد.
معمولا بسیاری زنان برای اولین بار بیماری روانی را در دوران بارداری تجربه کنند
ممکن است احساس آسیب پذیری و اضطراب بیشتری کنند و برخی ممکن است دچار افسردگی شوند.
اگر در گذشته بیماری روانی شدید داشته اید یا به آن مبتلا هستید، در دوران بارداری یا یک سال بعد از زایمان دوباره بیمار می شوید.
بیماری شدید روانی شامل اختلال عاطفی دو قطبی، افسردگی شدید و روان پریشی است
برخی از زنان با سابقه بیماری روانی شدید، در دوران بارداری حال خوبی دارند، هر کسی متفاوت است و برخی دیگر نیز بیمار می شوند.
برنامه ریزی برای همه شرایط مفید است.
برنامه ریزی برای بارداری
در مورد افسردگی قبل از زایمان باید گفت که اگر بیماری روانی دارید و قصد دارید صاحب فرزند شوید، در مورد برنامه های خود با پزشک عمومی و دکتر روانپزشک خود صحبت کنید.
پزشک شما ممکن است درباره این موارد با شما صحبت کند:
- داروی شما
- چگونه ممکن است بارداری بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد
- چگونه ممکن است سلامت روان شما بر بارداری شما تأثیر بگذارد
- مراقبتی که شما میتوانید انتظارش را داشته باشید
به این مشاوره پیش از بارداری گفته می شود و می تواند به شما و پزشکتان کمک کند تا شروع سالمتری را برای خود و کودک خود برنامه ریزی کنید.
اگر دارو مصرف میکنید در بارداری خود تجدید نظر کنید
تنوع زیادی در داروهای ضد افسردگی وجود دارند و هر کدام از آنها در حالتی خاص مورد استفاده قرار میگیرند.
اگر بنابر روانپزشک دارو مصرف می کنید بهتر است پیش از اقدام به بارداری با پزشک خود مشورت کنید و از خطرات آن برای بارداری مطلع شوید.
مصرف داروهای ضد افسردگی در حین بارداری میتوانند بر حال شما و نوزادتان تاثیر گذار باشند.
با اینکه این مورد برای همه خانم های باردار یکسان نیست اما میبایست با پزشک معالج خود مشورت نمائید.
تاثیر افسردگی بر بارداری و زایمان چیست؟
بارداری و زایمان می تواند باعث ایجاد افسردگی در برخی از زنان شود.
علائمی که ممکن است نشان دهنده افسردگی قبل از زایمان باشد شامل موارد زیر است:
- احساس غم و ناامیدی
- افکار منفی در مورد خودتان
- خواب بی کیفیت حتی اگر کودک به دنیا آمده باشد و یا خواب زیاد
- عدم علاقه یا لذت از انجام کارها یا بودن در کنار مردم
- از دست دادن اشتها
اگر نگران هستید، با روانشناس یا پزشک معالج خود صحبت کنید و آنها می توانند در مورد گزینه های درمانی با شما صحبت کنند.
درباره علائم افسردگی اطلاعات بیشتری کسب کنید.
راه درمان افسردگی قبل از زایمان چیست؟
اگر شما یک بیماری روانی شدید داشته یا دارید، باید مشاور روانشناس یا پزشک شما یک برنامه مراقبتی برای شما تهیه کنند.
ممکن است شما به تیم بهداشت روان ویژه زنان باردار و مادران جدید نیاز داشته باشید.
ممکن است چندین متخصص درگیر مراقبت شما باشند، از جمله پزشکان، ماماها، پرستاران متخصص، روانشناسان و کارشناسان بهداشت.
آنها باید با هم کار کنند تا:
- مراقبت از شما هماهانگ باشد
- در صورت نیاز، درمان وجود داشته باشد
- اطلاعات در بین افراد حرفه ای و با شما (و شریک زندگی، خانواده و سرپرستان در صورت موافقت) به اشتراک گذاشته می شود
- هنگام برنامه ریزی برای مراقبت از شما، سلامت روان شما مورد توجه قرار می گیرد
درمان مشکلات سلامت روانی قبل دوران بارداری و پس از زایمان میتواند شامل درمانهای روان شناختی از جمله گفتگو درمانی و دارو باشد.
علائم افسردگی قبل از زایمان کدامند؟
ویزیتور و پزشک معالج باید درباره احساستان بعد از زایمان با شما صحبت کنند.
اما علائم هشدار دهنده برای مراقبت از این موارد عبارتند از:
- احساس مداوم غم و اندوه و خلق و خوی بد
- از دست دادن علاقه به دنیای اطراف خود و لذت نبردن از چیزهایی که قبلاً از آنها لذت می بردید.
- کمبود انرژی و احساس خستگی تمام وقت
- مشکل خوابیدن در شب
- احساس میکنید نمی توانید از کودک خود مراقبت کنید
- مشکلات در تمرکز و تصمیم گیری
- از دست دادن اشتها یا افزایش اشتها (راحت خوردن)
- احساس اضطراب، تحریک پذیری یا بیتفاوتی بسیار (شما “نمی توانید نگران باشید”) یکی از علائم افسردگی پیش از بارداری است
- با احساس بی تفاوتی نمی توانید به کودک خود محبت کنید و با مصاحبت با او لذت نمیبرید.
- افکار ترسناک، به عنوان مثال در مورد صدمه دیدن کودک شما. اینها می توانند ترسناک باشند، اما به ندرت عملی می شوند.
- افکار خودکشی و صدمه زدن به خود.
برای پیشگیری از افسردگی پیش از زایمان چکار کنم؟
بهترین راه برای درمان افسردگی این است که از یک مشاور روانشناس کمک بگیرید.
اما مراحلی وجود دارند که شما میتوانید با انجام آنها به ایجاد انعطافپذیری و بهبودی پس از تشخیص بیماری، کمک کنید.
سعی کنید:
- به دنبال چیزهای مثبت در زندگی خود باشید، هر چند که سخت به نظر میرسد
- در دوران بارداری و زایمان خود، شریک زندگی خود یا شخصی که به او نزدیک هستید را درگیر کنید
- برای استراحت و آرامش وقت بگذارید این یکی از راه های غلبه بر افسردگی پیش از بارداری است
- احساسات خود را بیان کنید
- در رابطه با کارهای عملی مانند خرید مواد غذایی و کارهای خانگی کمک بخواهید
سعی کنید از موارد زیر اجتناب کنید:
- انجام کار زیاد، در زمانی که باردار هستید و یا نوزادی دارید، کار زیادی انجام ندهید.
- درگیر شدن با شرایط استرس زا
- نوشیدن بیش از حد چای، قهوه، الکل و کولا، که میتواند مانع خواب شما شود (بیشتر در مورد الکل، دارو و مواد مخدر )
- جابه جایی محل سکونت میتواند افسردگی قبل از زایمان را تشدید کند
- سخت گرفتن به خود و شریک زندگی
افسردگی بعد از زایمان چیست؟ (بررسی ۰ تا ۱۰۰)
فراد زیادی هستند که اصلا تعریف افسردگی پس از زایمان چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ یا چرا خانم ها بعد از زایمان افسردگی می گیرند؟ افسردگی بعد از زایمان (PPD – Postpartum depression) ترکیبی پیچیده از تغییرات فیزیکی، عاطفی و رفتاری است که بعد از زایمان در یک زن رخ می دهد. یکی از موضوعات رایج در جلسه های مشاوره درمان افسردگی به همین موضوع مربوط می شود.
احتمالا دانستن اینکه اصلا افسردگی چیست کمک زیادی به درک افسردگی بعد از زایمان کند. حتما این مطلب را در مرکز روان مطالعه کنید.
منظور از افسردگی بعد از زایمان چیست؟
طبق راهنمای استفاده شده برای تشخیص اختلالات روانی، افسردگی بعد از زایمان نوعی افسردگی شدید است که در بیشتر موارد ۴ هفته پس از زایمان شروع می شود.
تشخیص افسردگی پس از زایمان نه تنها بر اساس زمان بین زایمان و شروع بلکه به شدت افسردگی نیز بستگی دارد
حدود ۸۰ درصد مادران، یک یا دو هفته بعد از زایمان احساس افسردگی بعد از زایمان را دارند. این موضوع کاملاَ طبیعی است و معمولاَ طی چند هفته محو می شود.
در حالی که برخی نشانه ها مشابه هستند، اما افسردگی پس از زایمان متفاوت از افسردگی در کودکان است.
در کل مادران وقتی تصمیم به بارداری می گیرند در معرض انواع افسردگی قرار دارند که افسردگی قبل از بارداری هم یکی از این افسردگی ها می باشد.
میزان شیوع افسردگی در مادرها به قدری است که می بایست از انواع آن، علائم و راه های درمان آن آگاهی کامل داشته باشید.
اما به طور معمولا شرکت در جلسات مشاوره افسردگی آنلاین یا حضوری سریع ترین روش برای غلبه بر این اختلال شایع می باشد.
دیدگاه روانشناسی در مورد افسردگی بعد از بارداری چیست؟
افسردگی پس از زایمان با تغییرات شیمیایی، اجتماعی و روانشناختی همراه است که مرتبط با فرزند آوری مادران است.
این اصطلاح طیف وسیعی از تغییرات جسمی و عاطفی را دربر می گیرد که بسیاری از مادران جدید آن را تجربه می کنند.
خبر خوب این است که افسردگی پس از زایمان با کمک مشاور افسردگی و در بعضی موارد نادر با دارو درمانی قابل درمان است
در این نوع از انواع افسردگی تغییرات شیمیایی شامل افت سریع هورمون ها بعد از زایمان است البته ارتباط واقعی بین این افت و افسردگی هنوز مشخص نیست.
اما آنچه مشخص است این است که سطح هورمون های استروژن و پروژسترون، هورمون های تولید مثل زن، در دوران بارداری ۱۰ برابر افزایش می یابد.
اما در نهایت بعد از زایمان به شدت افت می کنند و تا سه روز پس از زایمان، سطح این هورمون ها به قبل از بارداری برمی گردد.
علاوه بر این تغییرات شیمیایی، تغییرات اجتماعی و روانی ناشی از داشتن یک کودک به همراه چالش های جدید باعث افزایش خطر افسردگی در مادران می شود.
آیا همه مادرها به افسردگی بعد از زایمان مبتلا می شوند؟
افسردگی پس از زایمان بسیار قدرتمندتر از انواع دیگر است و مدت زمان بیشتری ادامه دارد.
افسردگی بعد از زایمان در بیش از ۱۵ درصد از زایمان ها، در مادران اول و آن هایی که قبلا زایمان کرده اند، رخ می دهد که می تواند باعث نوسانات روحی شدید، خستگی و احساس ناامیدی شود
شدت این احساسات می تواند مراقبت از کودک یا خودتان را دشوار کند.
نباید نسبت به افسردگی پس از زایمان بی تفاوت بود و درمان آن را به سپری شدن زمان سپرد! این یک اختلال جدی است، اما می تواند با درمان هایی برطرف شود.
آیا افسردگی پس از زایمان شایع است؟
اغلب مادران جدید افسردگی پس از بارداری را تجربه می کنند.
حدوداَ از هر ۸ تا ۹ زن یک نفر پس از زایمان، دچار افسردگی می شود
حدودا از ۱۰۰۰ زن، یک نفر بیماری به نام روان پریشی پس از زایمان را تجربه می کند که البته شرایط متفاوتی با موضوع مقاله افسردگی بعد از زایمان دارد.
دلیل افسردگی بعد از زایمان چیست؟
سوالات زیادی در سایت مشاوره روانشناسی مرکز روان می شود که دلیل افسردگی بعد از زایمان در مادران چیست؟
علت دقیق بروز افسردگی د مادرها مشخص نیست، اما برخی عوامل وجود دارند که ممکن است منجر به افسردگی پس از زایمان شوند!
افسردگی پس از زایمان ممکن است با ترکیبی از تغییرات فیزیکی مانند ترشحات هورمون و استرس روحی تحریک و بیشتر شود.
در ادامه بیشتر به دلیل افسردگی بعد از زایمان خانم ها می پردازیم.
۱- عوامل جسمی در بروز افسردگی بعد از زایمان افسردگی بعد از زایمان
یکی از بزرگترین تغییرات جسمی پس از زایمان، تغییرات هورمونی هستند.
در حالی که باردار هستید، سطح استروژن و پروژسترون بالاتر از حد معمول است و در طی چند ساعت بعد از زایمان، سطح هورمونها به حالت قبلی خود باز می گردد
این تغییر ناگهانی ممکن است منجر به افسردگی شود.
برخی از عوامل جسمی دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سطح پایین هورمون تیروئید
- کمبود خواب
- رژیم غذایی نامناسب
- دیگر بیماری های مادر
- سوء مصرف مواد مخدر، الکل و دخانیات
این ها از دلایل جسمانی بروز افسردگی پس از زایمان هستند.
۲- عوامل احساسی در بروز افسردگی بعد از زایمان چیست؟
اگر در گذشته به یک اختلال خلقی دچار شده اید یا اگر اختلالات خلقی در خانواده شما وجود داشته باشد، احتمالاَ به افسردگی پس از زایمان مبتلا خواهید شد.
عوامل استرس زا احساسی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- طلاق اخیر یا فوت فرد مورد علاقه
- مشکلات سلامتی جدی شما یا فرزندتان
- مشکلات خانوادگی با همسر و اطرافیان
- انزوای اجتماعی
- بار مالی
- نبود حمایت
- تنهایی یا احساس تنهایی در مادر
- احساس گناه
دلایل احساسی در مادران بسیار مخرب و تهدید کننده هستند.
دیگر عوامل در ابتلا به افسردگی پس از زایمان کدامند؟
تعدادی از عوامل هستند که می توانند خطر ابتلا به افسردگی پس از زایمان را افزایش دهند، از جمله:
- سابقه افسردگی قبل از باردار شدن
- سن بارداری ، هر چه جوان تر باشید، خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی بعد زایمان وجود دارد
- تردید در رابطه با بارداری
- هرچه تعداد فرزند بیشتری داشته باشید، در دوران بارداری بعدی احتمال افسردگی خواهید داشت
- داشتن سابقه افسردگی یا اختلال دیسفوری قبل از قاعدگی (PMDD)
- حمایت اجتماعی محدود
- تنها زندگی کردن
- وجود افکار منفی و مخرب در مادر و محیط اطراف او
- مشکلات زناشویی
علائم افسردگی پس از زایمان کدامند؟
علائم و نشانه های افسردگی پس از زایمان ممکن است در ابتدا با افسردگی کودک اشتباه شود اما علائم و نشانه های آن شدیدتر و طولانی تر است.
افسردگی بعد از زایمان ممکن است در نهایت در توانایی شما در مراقبت از کودک و انجام کارهای روزمره دیگر اختلال ایجاد کند، به همین خاطر هر چه زودتر برای درمان آن باید اقدام کنید!
علائم افسردگی پس از زایمان معمولا در چند هفته اول پس از زایمان بروز می کند، اما ممکن است زودتر یا در دوران بارداری و یا حتی در مواردی تا یک سال پس از زایمان شروع شوند.
مهم ترین علائم افسردگی بعد از زایمان
علائم و نشانه های افسردگی پس از زایمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خلق و خوی افسرده یا نوسانات شدید خلقی در مادر
- گریه بیش از حد
- مشکل ارتباط با کودک
- کناره گیری از خانواده و دوستان
- از دست دادن اشتها یا غذا خوردن بیشتر از حد معمول
- عدم توانایی در خواب (بی خوابی) یا خوابیدن بیش از حد
- خستگی بیش از حد یا از بین رفتن انرژی
- کاهش علاقه و لذت از فعالیتهایی که قبلاَ از آنها لذت می بردید.
- تحریک پذیری شدید و عصبانیت
- ترس از اینکه مادر خوبی نباشید
- ناامیدی از مهم ترین علائم افسردگی بعد از زایمان است
- احساس بی ارزشی، شرم ، گناه یا عدم کفایت
- کاهش توانایی در تفکر، تمرکز یا تصمیم گیری
- بی قراری
- اضطراب شدید و حملات اختلال هراس
- افکار آسیب رساندن به خود یا کودکتان
- افکار مکرر در مورد مرگ یا خودکشی
اگر بیش از دو مورد از علائم افسردگی بعد از بارداری و زایمان را برای مدتی در خود مشاهده می کنید، بهتر است موضوع را با متخصص درمان افسردگی در میان بزارید تا با گذشت زمان به آن قدرت ندهید.
بررسی انواع افسردگی پس از زایمان
۳ نوع تغییر خلقی وجود دارد که زنان بعد از زایمان می توانند داشته باشند. این مواردی همگی ویژگی ها و مشخصات خاصی دارند که در ادامه بیشتر به آنها پرداخته می شود.
۱- افسردگی کودک
این نوع افسردگی در اکثر زنان در روزهای پس از زایمان اتفاق می افتد و طبیعی است.
در افسردگی کودک یک مادر جدید (مادری که برای بار اول زایمان کرده است) دارای نوسانات ناگهانی خلقی است، مثلا احساس می کند خیلی خوشحال است و سپس احساس غم و اندوه بسیار دارد
او ممکن است بی دلیل گریه کند و می تواند احساس بی تابی، تحریک پذیری، بی قراری، اضطراب، تنهایی و غمگینی داشته باشد.
افسردگی کودک ممکن است تنها چند ساعت یا یکی دو هفته پس از زایمان طول بکشد
اغلب، تنها نبودن یا صحبت با مادران دیگر می تواند کمک کننده باشد اما بهتر است برای درمان سریع و قطعی آن در یک جلسه مشاوره افسردگی شرکت نمائید.
۲- افسردگی پس از زایمان (PPD)
این نوع افسردگی در مادران ممکن است چند روز یا حتی چند ماه پس از زایمان اتفاق بیفتد.
افسردگی بعد از زایمان ممکن است بعد از تولد هر کودکی اتفاق بیفتد، نه فقط فرزند اول.
یک زن می تواند احساساتی شبیه به افسردگی کودک داشته باشد مانند غم، ناامیدی، اضطراب یا تحریک پذیری اما او آنها را بسیار قوی تر از افسردگی کودک احساس می کند.
افسردگی بعد از زایمان اغلب مادر را از انجام کارهایی که باید هر روز انجام دهد باز می دارد
هنگامی که توانایی عملکرد زن تحت تأثیر قرار می گیرد، باید به مشاور روانشناس خود مراجعه کند. این متخصص افسردگی می تواند علائم افسردگی وی را بررسی کند و یک برنامه درمانی تهیه کند.
دوست عزیز یادتان باشد، اگر افسردگی بعد از زایمان را درمان نشود، علائم بدتر می شود
در حالی که افسردگی بعد از زایمان یک بیماری جدی است، می توان با دارو و مشاوره روانشناس آن را درمان کرد که بارها در مرکز روان درباره آن توضیح داده ایم.
۳- روان پریشی پس از زایمان
این یک بیماری روانی بسیار جدی است که می تواند بر سلامت روان مادران جدید تأثیر بگذارد.
این بیماری می تواند به سرعت، اغلب در سه ماه اول پس از زایمان اتفاق بیفتد.
زنان با داشتن توهم شنوایی می توانند ارتباط خود را با واقعیت از دست بدهند (شنیدن چیزهایی که در واقع اتفاق نمی افتد ، مانند شخصی که در حال صحبت است) و توهم (به شدت معتقد به چیزهایی هستند که کاملا غیرمنطقی هستند).
توهمات بصری (دیدن چیزهایی که وجود ندارند) که کم تر رایج هستند.
علایم روان پریشی پس از زایمان شامل:
- بیخوابی است (قادر به خواب نیستند)
- احساس اضطراب
- عصبانیت
- قدم زدن زیاد
- بیقراری
- احساسات
- و رفتارهای عجیب
است.
زنانی که روان پریشی بعد از زایمان دارند، به درمان سریع توسط روانشناس نیاز دارند چون با گذشت زمان و نادیده گرفتن این بیماری، قدرت آن روز به روز بیشتر می شود و روند درمان طولانی تر می گردد!
گاهی اوقات در مواجهه با روان پریشی پس از زایمان، مادران به بیمارستان منتقل می شوند چون در معرض آسیب زدن به خود، نوزاد یا شخص دیگری قرار دارند.
افسردگی پس از زایمان چگونه درمان می شود؟
همانطور که قبلا در مرکز روان گفتیم، افسردگی پس از زایمان بسته به نوع و شدت علائم متفاوت است.
گزینه های درمانی شامل:
- داروهای ضد اضطراب با داروهای ضد افسردگی
- روان درمانی (مشاوره روانشناسی برای درمان افسردگی)
- و مشارکت در یک گروه پشتیبانی برای حمایت عاطفی مانند گروه مادرها، اعضای خانواده و غیره
است.
یک مادر مبتلا به افسردگی بعد از زایمان چه زمانی باید به دنبال درمان باشد؟
اگر افسردگی پس از زایمان درمان نشود برای مادران و فرزندان آنها می تواند خطرناک باشد.
یک مادر فارغ شده از زایمان باید به دنبال کمک از یک مشاور روانشناس برای غلبه افسردگی باشد زمانی که:
- علائم بیشتر از دو هفته ادامه دارد
- عملکرد او عادی نیست
- او نمی تواند با شرایط روزمره کنار بیاید
- او افکار آسیب رساندن به خود یا کودکش را دارد
- او در روز، بیشتر احساس اضطراب، انواع ترس و وحشت می کند
- زندگی مانند قبل نیست و شرایط روحی خوبی را سپری نمی کند
آمارهایی در مورد افسردگی بعد از زایمان
این آمارها کمک می کنند بیشتر موضوع افسردگی پس از بارداری در مادرها را جدی بگیرید:
- اضطراب افسردگی پس از زایمان شایع است و بیش از یک نفر از ۶ زن را تحت تأثیر قرار می دهد. در بین مادران جدید، تعداد آن ۱ از ۵ است
- گفته می شود که دلیل حدود ۲۰ درصد مرگ و میر پس از زایمان، خودکشی است. این دومین علت شایع مرگ در زنان پس از زایمان است
- افسردگی پس از زایمان OCD بسیار نادر است. از ۱۰۰ زن که زایمان کرده حدوداَ ۱ تا ۳ نفر به آن مبتلا می شوند
- روان پریشی پس از زایمان بسیار نادر است و از هر ۱۰۰۰ زن پس از زایمان، بر یک تا دو نفر تأثیر می گذارد
- طبق گفته یک منبع معتبر تخمین زده می شود که ۲۵٪ پدران در سال اول پس از زایمان دچار افسردگی می شوند
- مطالعه ای در سال ۲۰۱۰ به نقل از یک منبع معتبر نشان داد که با گذشت یک سال پس از زایمان ، ۳۹ درصد از مادران و ۲۱ درصد از پدران تا زمانی که فرزندشان به ۱۲ سالگی برسد، دچار افسردگی شدند
- توضیحات
- نوشته شده توسط مدیر سایت
- دسته: افسردگی
افسردگی نوزادان چیست؟ راه درمان نوزاد افسرده
فسردگی نوزادان یکی از عجیب ترین انواع افسردگی است که برای بسیاری باور پذیر نیست؟ آیا نوزاد هم افسرده می شود؟ افسردگی در نوزاد ارثی است یا از شرایط محیطی حاصل می شود؟ نوزادی که هنوز ادراکی از جهان اطراف خود ندارد هم در خطر ابتلا به انواع افسردگی است؟ بله تحت شرایطی افسردگی نوزادان رخ می دهد و بر سلامت مادر و نوزاد تاثیر خواهد گذاشت پدیده نوزاد افسرده در حال گسترش است که در ادامه این مطلب سایت مرکز روان بیشتر به افسردگی در نوزادان می پردازیم.
تعریف افسردگی نوزادان چیست؟
افسردگی زایمان می تواند قبل و بعد از تولد، بر سلامت کودک تأثیر بگذارد و یکی از عارضه های شایع و پر هزینه در دوران بارداری است که در صورت عدم تشخیص، درمان نشده باقی می ماند.
سیر تکامل مفهوم افسردگی در دوران کودکی (۰ – ۳ سال) نسبتا جدید است و مسیری شبیه به تاریخچه افسردگی در دوران نوجوانی، بعد در دوران کودکی و در دوران پیش از دبستان را دارد.
این روند با مشاهده یک سندرم افسردگی بالینی، به نام افسردگی آناکلیتیک آغاز شد و پس از آن با توصیف جان بولبی (John Bowlby) در مورد سه مرحله رشد نوزادانی که از مراقب خود جدا شده اند، ادامه پیدا کرد.
علم روانشناسی اختلالات خطرناک تغذیه ای را با افسردگی در دوران کودکی مرتبط می داند.
علت بروز افسردگی نوزادان چیست؟
در این مقاله دلایل مختلف افسردگی نوزادان بررسی شده است که برای والدین بسیار بسیار مفید خواهد بود.
سوال اصلی بدون پاسخ این است که آیا افسردگی در دوران نوزادی می تواند اولیه (ذاتی) باشد یا خیر
معیارهای تشخیصی، تشخیص های متفاوت و پیش بینی بیماری، مورد بررسی قرار می گیرند، همچنین نکات درمانی مربوط به نوزادان نیز ذکر شده است.
الگوهای مشخصی از ارتباط مغزی که در نوزادان تازه متولد شده دیده میشوند، میتوانند احتمال بروز علائم اولیه بیماری روانی از جمله:
- ناراحتی
- کمرویی بیش از حد
- عصبی بودن
- و اضطراب جدایی
را پیش بینی کنند.
علائم افسردگی نوزادان چیست؟
علائم افسردگی نوزادان به نوبه خود، با شدت افسردگی و اضطراب بالینی در کودکان بزرگتر و با بزرگسالان مرتبط است.
علائم افسردگی نوزادان ممکن است نشان دهد که مغز برخی از کودکان، در حال پیشرفت در مسیری است که ریسک ابتلا به بیماری روانی را افزایش میدهد
با این حال، توجه به این نکته مهم است که تجربیات و محیطی که در آن رشد می کنند ممکن است این الگوهای ارتباطی را تغییر داده و باعث بروز کم و بیش این علائم شود.
اولین هدف این مطالعه بررسی تفاوت ارتباط عملکردی بین نوزادان زودرس و نوزادان عادی متولد شده است.
مطالعات قبلی درباره علائم افسردگی نوزادان حاکی از این بود که:
نوزادان زودرس در معرض خطر بروز مشکلات روانی در طول زندگی هستند و محققان می خواستند بدانند که آیا ارتباطات مغزی در این تفاوت نقش دارند.
از مهم ترین علائم افسردگی نوزادان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- رفتار و عادات کلی نوزاد از نشانه های افسردگی در نوزادان هستند
- نوزاد بهانه گیر می شود و به علاقه مندی های قدیمی واکنش نشان نمی دهد
- علاقه و توجه خود به افراد مورد علاقه را از دست می دهد
- از علائم افسردگی نوزادان این است که روند غیر قابل پیش بینی در نوزاد دیده می شود
- انرژی کم و خواب زیاد نوزاد
- کم غذایی و لاغری از علائم افسردگی نوزادان هستند
تاثیر افسردگی مادر بر افسردگی نوزادان
نوزاد مادرانی که به مدت یک سال پس از تولد هنوز افسرده هستند، دارای علائمی از اختلال تنظیم رفتاری، فیزیولوژیکی بیوشیمیایی هستند.
مادران آنها نیز مشخصاتی دارند که می تواند برای درمان مورد استفاده قرار گیرد.
این درمان ممکن است شامل القا روحیه، ماساژ درمانی، آموزش تعامل، و حامیانی مانند پدران و مراقبان آنها باشد.
نوزاد مادرانی که به مدت یک سال پس از تولد هنوز درگیر افسردگی بعد از زایمان هستند، دارای علائمی از اختلال تنظیم رفتار، فیزیولوژیکی وتنظیم بیوشیمیایی هستند.
همچنین مادران آنها دارای مشخصات خاصی هستند که میتواند برای شناسایی آن دسته از مادران که به احتمال زیاد افسرده (افسردگی در خانم ها) میمانند و نیاز به درمان دارند، مورد استفاده قرار گیرد.
علت اصلی ایجاد پدیده نوزاد افسرده چیست؟
تحقیقات اخیر حاکی از موارد زیر است:
- افسردگی زایمان می تواند در اوایل دوره نوزادی روی نوزادان تأثیر منفی بگذارد و این امر نشان دهنده تأثیرات زودهنگام افسردگی زایمان است.
- نوزادان علائمی از اختلال تنظیم رفتار، فیزیولوژی و بیوشیمی نشان می دهند که ممکن است ناشی از مواجه زودهنگام با عدم تعادل بیوشیمیایی مادر باشد.
- این تاثیرات با عدم تأثیرگذاری رفتار متقابل مادر ترکیب می شود.
- مادران افسرده دارای ویژگی های تعامل زیاد، کنار کشیدن یا آزاردهنده هستند که به نظر می رسد به دلیل تحریک ناکافی و نوسانات برانگیختگی ، تأثیرات منفی بر روی نوزادان خود دارد.
- مراقبان مادران فارغ شده مانند پدران ممکن است این تأثیرات را از بین ببرند زیرا باعث تحریک بهینه و تعدیل می شوند.
- درمانی که باعث تغییر خلق و خوی مادران و برانگیختگی نوزادان (به عنوان مثال، موسیقی و ماساژ درمانی) می شود, باعث واکنش آنها نسبت به تعامل فرد می شود و تعامل آنها را بهبود می بخشد.
بهترین راه درمان نوزاد افسرده
در اوایل دوره نوزادی، نوزادان مادران افسرده دارای نشانه های اختلال بی نظمی بودند.
شواهدی از اختلال تنظیم فیزیولوژیک در نوزادان مادران افسرده در هفته اول ذکر شده است که تاثیر بسیار بسیار زیادی بر ایجاد افسردگی نوزادان خواهد گذاشت.
نوزاد تازه متولد شده به مادر خود اتکای بسیار زیادی دارد به همین خاطر تغییرات اساسی خلق و خوی مادر بر نوزاد نیز تاثیر می گذارد.
اگر مادری افسرده است برای جلوگیری از افسردگی نوزادان در فرزند دلبندش باید تحت درمان قرار بگیرد.
در ادامه بهترین راه های درمان افسردگی نوزادان را اشاره می کنیم.
۱- ارتباط فیزیکی و عاطفی قوی تری ایجاد کنید
بله نوزادان هم ارتباط جسمانی و عاطفی را به خوبی درک می کنند چون این از ویژگی های مثبت ما است که نیازمند احساسات هستیم.
بر اساس یافته های روانشناسی کودکان اگر علائم افسردگی نوزادان را در کودکتان مشاهده می کنید حتما ارتباط جسمانی بیشتر با او برقرار کنید.
یعنی او را در آغوش بگیرید، نوازشش کنید و آرام ببوسید.
این کار بهتر است توسط پدر و مادر به طور منظم انجام شود تا در بلند مدت ببنید محبت که تاثیر شگرفی بر افسردگی نوزادتان دارد.
۲- با او حرف بزنید
شاید بگوییم نوزاد من آنقدر کوچک است که ادراکی از حرف های من ندارد.
حرف شما درست است اما نوزادان صحبت های مملو از عشق والدین را احساس می کنند و تاثیرات مثبت آن را درک می کنند.
اگر پدر و مادر با نوزادشان به محبت و عشق صحبت کنند بدون شک قدمی بزرگ در راه درمان افسردگی نوزادان برداشته اند.
۳- محیط خانه را آرام نگه دارید
محیط شلوغ و پر از سر و صدای بی مورد می تواند بر حال کودکتان تاثیر منفی داشته باشد و در نهایت منجر به افسردگی در نوزادان شود.
نوزادان به صدا بسیار حساس هستند و این مورد می تواند برنامه خوابی آنها را مختل کند و ادامه این روند به بروز انواع افسردگی ها ختم می شود.
پیشنهاد می کنیم حتما مطلب تعریف خواب چیست را در سایت مرکز روان مطالعه کنید.
۴- برای درمان افسردگی نوزادان از متخصص کمک بگیرید
همانطور که قبلا در مرکز روان گفتیم، آشنایی با روش های غلبه بر افسردگی میتواند کمک زیادی به درمان انواع افسردگی در مادران کند.
همچنین استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی به صورت آنلاین یا حضوری می تواند کمک شایانی در درمان افسردگی نوزادان انجام بدهد.
یک متخصص روانشناس میتواند طی کردن مسیر غلبه بر افسردگی را برایتان آسان تر کند.
از روانشناس نترسید، یک متخصص می تواند به خوبی ارتباط قوی بین شما و فرزندانتان برقرار کند.
به همین خاطر پیشنهاد می کنیم با مراجعه به بخش مشاوره آنلاین روانشناسی مرکز روان به صورت صوتی و تصویری با مشاور مورد نظرتان صحبت راهنمایی دریافت نمائید.
- توضیحات
- نوشته شده توسط مدیر سایت
- دسته: افسردگی
افسردگی سالمندان چیست و چه علائمی دارد؟
امروز می خواهم درباره موضوع بسیار مهم و شایع از انواع افسردگی صحبت کنم، افسردگی سالمندان که یکی از مهم ترین موضوعات مشاوره افسردگی مرکز روان است. این موضوع می تواند عزیزترین افراد زندگی ما را درگیر خود کند. ما با آگاهی از افسردگی سالمندان علایم و راه های درمانش میتوانیم لحظاتِ زندگی آنها را زیباتر، شادتر، آرام تر و جذاب تر گردانیم. در ادامه این مطلب سایت مشاوره روانشناسی مرکز روان به بررسی تعریف و علائم افسردگی در سالمندان می پردازیم.
تعریف افسردگی سالمندان چیست؟
افسردگی سالمندان نیز همهی علائم افسردگی را دارد، اما به شکل اختصاصی تری به سن، گذرِ زندگی، نزدیکی به مرگ و آنچه با سالمندی مرتبط است، گره می خورد.
نتایج به دست آمده از جلسات مشاوره افسردگی سالمندان در مرکز روان نشان می دهد افسردگی سالمندان شاید بدون اتفاقی خاص یا با رخ دادن واقعه ای مانند:
- مرگ دوستان یا نزدیکانِ هم سن و سال
- ورود به خانهی سالمندان
- طرد شدن از جمع ها و مهمانی ها
- بی توجهی هایِ زیاد از طرف فرزندان در دنیایِ شلوغِ امروزی
- مصرفِ داروی خاص که افزاینده افسردگی است
- مرگ همسر یا عزیزان که روند درمان افسردگی را سخت تر می کند و آنها نیاز پیدا می کنند به مشاوره سوگ مراجعه کنند.
- بیماریِ خاص
- و…
شروع شود.
با من همراه باشید تا با علائم افسردگی سالمندان آشنا شوید و با تشخیص به هنگام و اقدام به درمان از پیش روی این مورد در عزیزانتان جلوگیری کنید.
در این صورت حتما زندگی جدید، تازه و شگفت انگیزی به آنها خواهید بخشید.
دوران سالمندی پس از سالها تلاش، می تواند به بهترین و سبزترین دوران زندگی هر انسانی تبدیل شود.
فضای ذهنی سالمندان و شروع افسردگی در آنها
افسردگی سالمندان می تواند به صورت ذهنی و درونی با واگویه هایی در وجود آنها ریشه بدواند.
به موارد زیر دقت کنید:
- دوست عزیزم از دنیا رفت، او هم سن من بود یا حتی کمی کوچکتر. مرگ از رگ گردن به من نزدیکتر است.
- پدرشان را به خانهی سالمندان بردند، او حالا چه حسی دارد. ممکن است این اتفاق برای من هم رخ دهد.
- به آخر زندگی رسیدم و بسیاری از آرزوهایم محقق نشد؛ آنچه دوست داشتم را هیچگاه انجام ندادم و دیگر زمانی برای آنها ندارم.
- فرزندم مهاجرت کرد. شاید دیگر هیچگاه او را نبینم.
- دردهایِ جسمی مرا لحظه ای آرام نخواهند گذاشت. روزهایم با درد آغاز می شوند و با درد پایان می یابند.
- زندگی پوچ است. دوران سالمندی که تصمیم داشتم به خستگی درکردن، باغبانی، سفر و… بگذرانم با خمودگی، بی انرژی، بی هیچ تفریح، سفر و شادی سپری می شود.
- تمام زیبایی هایم را از دست داده ام، از دید بقیه زشت و منفور شده ام.
- نه می توانم دردی از خودم دوا کنم نه دیگری. مزاحم همه هستم. کاری از من بر نمی آید.
- بیماری های مختلفی که گریبان من را گرفته اند به زودی مرا از پا درخواهند آورد.
- و…
خُب…!! سعی کنید خودتان را جایِ سالمندان بگذارید… کسی مدام در ذهنتان جملات این چنینی می گوید و تنها چیزی که دارید ناامیدی است.
با من در این مقاله همراه باشید و ناامیدی ها را به امید تبدیل کنید …
علایم افسردگی سالمندان چیست؟
قصد دارم علائم افسردگی سالمندان را مطرح کنم تا آنها را در خود یا عزیزانتان بررسی کنید.
موارد زیر از مهم ترین نشانه های افسردگی در سالمندان است.
- بی علاقگی شدید سالمند نسبت به مواردی که زمانی بسیار دوستش داشت.
- بی میلی و بی انگیزگی در رسیدگی به خود (حمام، اصلاح صورت، تعویض لباس و…)
- ردپایِ جملاتِ ناامیدکننده در اغلب گفتگوها…
- منزوی شدن و کم حرفی…
- عدمِ تمایل به حضور در مهمانی ها و…
- مدام در گذشته ها بودن و از گذشته ها گفتن.
- بی اشتهایی خود از نشانه های افسردگی سالمندان است.
- مشکل در به خواب رفتن های شبانه، خواب بی کیفیت، چرت زدن های مدام روزانه.
- احساسِ غم همیشگی. گریه های بی دلیل.
- فراموشی و ضعف حافظهی شدید.
- رخوت، سستی و خستگی مدام حتی از همان آغازِ صبح و بیدار شدن از خواب.
- تغییراتِ بارزِ احساسی، فکری، عملکردی…
- احساس اضطراب، فشار یا استرس های بی دلیل و ناگهانی.
- میل به مرگ یا منتظر آن بودن همراه با ترس یا بدون واهمه.
- بدخلقی، بداخلاقی، زود از کوره در رفتن.
- عدم کارایی و لذت نبردن…
وقت آن است که افسردگی سالمندان را جدی بگیرید
افسردگی در سنین بالا را جدی بگیرید!
اگر مواردی که تا اینجا گفتم را در خود یا سالخوردگان اطرافتان مشاهده می کنید، آن را امری طبیعی در روند پیری ندانید.
بسیاری از سالخوردگان با وجودِ نشانه های اجتناب ناپذیر پیری، سرحال، قبراق، شاد و پر جنبُ جوش هستند
پس هرگز فراموش نکنید که افسردگی، بی انگیزگی و بیحالی از علایم عادی و طبیعی سالخوردگی نیست.
اینها علایم مهم بیماری فلج کنندهی افسردگی سالمندان است!
شما می توانید این علایم را حتی اگر پدر، مادر، پدربزرگ یا مادربزرگ شما حرفی نمی زنند یا سعی در انکار دارند، ببینید و نجات بخش آنها شوید..
یک مشاور روانشناس و روان درمانگر ماهر و باتجربه با بررسی افسردگی سالمندان در افراد می تواند خستگی ها، بی هدفی، رنجوری، بدبینی و علت بی انگیزگی را از سالمند بگیرد و نشاط، پویایی، هدف و خوش بینی را جایگزین کند.
به داروهای مصرفی خود یا عزیزانتان توجه کنید
مصرف برخی از داروها با ایجاد علائم افسردگی در سالمندان، آنها را سست، کم توان و افسرده خواهد کرد.
برخی از این داروها را نام می بریم تا شما در مراجعه به مشاور خود یا تماس با روانکاوان سایت مرکز روان حتما آنها را مطلع گردانید:
- قرص های خواب
- داروی های فشار خون
- داروهای روانپزشکی برای کاهش اضطراب سالمندان
- انواع داروهای تسکین درد
- داروهای کنترل کلسترول خون
- و…
در جلسات مشاوره خود از هر بیماری هرچند بی اهمیت یا هر دارو هرچند مسکنی معمولی که سالمند مصرف می کند، بگویید.
مسائل اجتناب ناپذیر پیری می تواند افسردگی را ایجاد کند
بالا رفتن سن، تحلیل بدن، تغییرات در فعالیت های ارگان های مختلف (قلب، مغز و…)، برهم خوردن شیمیِ مغز و موارد این چنینی می تواند علت بروز افسردگی شوند.
به بیان دیگر تغییراتِ جسمی در پیری منجر به ناهماهنگی های روحی خواهند شد که همانطور که گفتیم این اختلالات روانی در سالخوردگی نباید طبیعی قلمداد شوند بلکه حتما باید درمان گردند.
از جمله این تغییراتِ جسمی می توان افسردگی عروقی را نام برد که در آن رگهای خونی سفت می شوند و خون رسانی کافی و درست به اندامها و مغز با مشکل مواجه می شود.
جریان خونِ محدود در مغز، علایم افسردگی را ایجاد یا به شدت تشدید خواهد کرد..
پس سالمند نه تنها از لحاظ روحی بلکه از لحاظ جسمی (سکته های قلبی و مغزی، شروع بیماری آلزایمر و…) نیز باید به خوبی بررسی گردد.
یک مشاور روانشناس تیزبین و باتجربه با پرسیدن سوالات درست و به جا و ارجاع شما به پزشک یا روانپزشک مربوطه در درمان افسردگی سالخوردگی قدم های بزرگی برخواهد داشت.
راهکارهایی برای درمان افسرده خویی سالخوردگی
از دید روانشناسی علایم افسردگی سالخوردگی را می توان با روش هایی کاهش داد. سالخوردگان به کمک، همراهی و مراقبت های شما نیازمندند.
گاهی افسردگی چنان آنها را در خود حل میکند که نمی توانند هیچ قدم مؤثری برای خود بردارند. این جور مواقع راهکارهای شما آنها را به زندگی بازخواهد گرداند:
برنامه های روازنه برای نظافت آنها بگذارید
به شکل محترمانه و غیرمستقیم از آنها بخواهید دوش بگیرند، صورتشان را اصلاح کنید یا اگر تمایل دارند در حمام کردن کمکشان باشید.
برای درمان افسردگی از لباس های زیبا با رنگ های شاد، مام و عطر، اکسسوری خاص (عصا، عینک، کلاه، ساعتهای جیبی و…) غافل نشوید.
- آنها را غافلگیر کنید و در یک عصر پاییزی لحظاتی خوش برایشان بسازید. غذا یا خوراکی، گلهای رنگی و… که دوست دارند همراه خود ببرید و لذت بردن را به یادشان بیاورید!
- با آنها در موارد مختلف مشورت کنید، نظرشان را بگیرید؛ اجازه دهید احساسِ بزرگی و ارزشمندی کنند.
- پیک نیک ها و گردش های یک روزه ی خانوادگی برایشان تدارک ببینید و از آنها دربارهی محلِ پیک نیک و آماده کردن وسایل نظر بخواهید و کمک بگیرید.
- گلدان های سبز خانگی و پرندگان خانگی به خانه شان ببرید تا از آنها مراقبت کنند. پرندگان به نسبت سایر پت های خانگی کارِ کمتری دارند.
- آنها را ببینید، بشنوید و درک کنید: از برخوردهای پرخاشگرانه با آنها به شدت پرهیز نمایید. صبوری، همدردی، آرامی و مهربانی را با آنها تمرین کنید!
- هرچقدر هم که آدمی منزوی و گوشه گیر باشد، افرادی هستند که در غمگین ترین زمانها هم از ته قلب پذیرایشان است. تدارک دادن دروهمی با نوه، دوست یا آدم های مهم زندگی سالخوردگان، آنها را شاداب و سرزنده خواهد کرد.
- خاطرات خوش گذشته را به یادشان بیاورید و از آیندهی روشن برایشان بگویید. (در صورت نیاز از مشاوره خارج از کشور مرکز روان برای آشنایی بیشتر با افسردگی سالمندان استفاده کنید.)
سازنده هدف باشید
شرایط کتاب خوانی، نقاشی کردن یا هرآنچه دوست دارند را برایشان فراهم کنید.
موقعیتی ایجاد کنید تا هنر یا علایقشان را به صورت ساده و ابتدایی یاد بگیرند
می توانید خودتان چیزی را به آنها بیاموزید و از آنها تکلیفی را بخواهید. حضور در جلسات مشاوره تلفنی روانشناسی کمک می کند ایده های متنوعی درباره افسردگی افراد سالخورده کسب کنید.
سازنده امید باشید
یک روز در هفته یا ۲ بار در ماه و… را به صورت منظم تعیین کنید تا با آنها وقت بگذرانید.
باهم آشپزی کنید؛ قدم بزنید، کافه بروید، شعر بخوانید، تجربهی تازه رقم بزنید و… در این صورت آنها با امیدی خوش منتظر روزِ موعود خواهند ماند.
- در مورد قبل فعالیتی را انتخاب کنید که آنها دوست دارند.. به تمام جملاتی از آنها که با دلم می خواهد کجا باشم، با چه کسی باشم، دوست دارم چه کنم، ای کاش با دوستم بودم و… اگر چنین می شد و… دقت کنید و از معجزهی نظرخواهی با آنها غافل نشوید.
- در تسکین دردهای جسمی آنها با آب درمانی، ماساژ درمانی، طب سوزنی، طب سنتی و… غافل نشوید. البته همراهی با آنها و کمک به شاد کردنشان می تواند دردهای عصبی را به مقدار قابل توجهی در آنها کاهش دهد.
کمبود برخی هورمون ها یا ویتامین ها از جمله ویتامین B12 می تواند به افسردگی سالخوردگی دامن بزند. انجام آزمایشات خون و… را فراموش نکنید. مولتی ویتامین ها با تجویز پزشک بسیار مؤثر خواهند بود.
شغل های خانگی برایشان راه اندازی کنید و خودتان تا جایی که زمانتان اجازه می دهد همراهیشان کنید. کمک کنید درآمد ناچیزی داشته باشند و احساس کنند وابستگی شان کمتر شده است.
محیط زندگی و خانه آنها را منظم و تمیز نگاه دارید. با قاب، گلدان های گل و دکوری های کوچک، خانهشان را رنگ و زیبایی ببخشید. وسیله های کهنه را دور بریزید؛ در گلدان های خالی خانه شاخه های گل قرار دهید و…
مراجعه به روانشناس خلاق و ماهر شما را جوان تر خواهد کرد
روانشناس ماهر و خلاق می تواند با کاهش یا برطرف کردن علائم افسردگی سالمندان جوانی و تحرک را به شما بازگرداند.
بسیاری از سالمندان میلی به گفتگو ندارند و به طور واضح از درونیات خود نخواهند گفت.
روانشناس همدرد، خوش خلق و با تجربه با ایجاد فضایی راحت و صمیمی و القای حس امنیت به سالمند باعث میشود حرف بزند و اعتماد کند.
همین گفتگوها و اعتماد کردن ها تأثیر فروانی بر خوش کردنِ حال بیمار خواهند گذاشت.
روانکاو حرفه ای افسردگان سالخورده را می بیند، علایم را در آنها شناسایی می کند و از این راه به درون آنها پی خواهد برد.
سپس به هر بیمار با توجه نوع و شدت علایم راهکار خواهد داد یا اطرافیان را آگاه خواهد نمود.
- توضیحات
- نوشته شده توسط مدیر سایت
- دسته: افسردگی
افسردگی فصلی چیست؟
افسردگی فصلی در نظر مردم بسیار عجیب است چون آنها فکر می کنند تنها روابط و اتفاقات میان ما میتواند موجب افسردگی شود، اما اختلال عاطفی فصلی یا (افسردگی فصلی به انگلیسی = SAD – Seasonal Affective Disorder) یکی از انواع افسردگی است که به تغییر فصل مربوط می باشد. در جلسات مشاوره برای درمان افسردگی هم توضیحات کامل علائم افسردگی فصلی داده میشود اما در ادامه این مطلب مرکز روان به این موضوع می پردازیم که افسردگی فصلی چیست و آیا راهی برای درمان افسردگی فصلی وجود دارد یا نه؟
تعریف افسردگی فصلی چیست؟
از دید علم روانشناسی افسردگی و تغییرات فصلی یکی از رایج ترین اختلالات روانی است که انسان ها در سنین مختلف تجربه میکنند. افسردگی فصلی حدودا در یک زمان خاصی در سال شروع شده و پایان می یابد.
یعنی با شروع فصل ها و تغییرات آب و هوایی اخلال افسردگی فصلی در افراد زیادی دیده می شود. از نشانه های افسردگی فصلی این است که انرژی شما را کم کرده و در نتیجه احساس بد خلقی می کنید.
معمولا کم تر اتفاق می افتد که افسردگی فصلی در فصل بهار و اوایل تابستان رخ دهد، اما افرادی هستند که با شروع فصل بهار احساس افسردگی می کنند
و افسردگی بهاره یکی از انواع شایع افسردگی می باشد.
ایا افسردگی فصلی وجود دارد؟
پاسخ قطعی بله است! هر یک از ما بسته به شرایط فردی و محیطی که در آن قرار داریم در طی فصول تغییرات روحی روانی متنوعی را تجربه میکنیم. شاید پیش آمده باشد در زمستان احساس ناخوشایندی دارید و علتش را نمیدانید. در واقع زمان افسردگی فصلی برای هر فرد متفاوت است، اما کم و زیاد هر یک از ما در فصول سال از افسردگی شدید فصلی یا علائم افسرده خفیف رنج می بریم.
اما میزان علم ما به تعریف افسردگی فصلی و شیوه درمانی نتیجه نهایی را مشخص می کند.
با افسردگی فصلی چه کنیم؟
شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که اگر قرار است هر سال این شرایط را تجربه کنم پس با افسردگی فصلی چه کنیم و چطور با آن کنار بیاییم؟
بدترین کار رها کردن خود در وضعیت موجود است. کافیست به شرایط روانی خود آگاهی داشته باشید تا بتوانید نشانه های افسردگی فصلی را کاهش دهید. برای مثال
- علت افسردگی فصلی شما چیست؟
- در چه زمان از سال علائم اختلال عاطفی فصلی در شما بیشتر دیده میشود؟
- به علائمی در خود مشاهده می کنید؟
آگاهی از این نشانه ها کمک میکند تصمیم بهتری نسبت به افسردگی فصلی علت و راهکارهای درمانی اتخاذ کنید.
افسردگی فصلی چقدر طول میکشد؟
اینکه افسردگی فصلی چقدر طول میکشد به عوامل زیادی بستگی دارد. مراحل افسردگی برای هر شخص متفاوت است. بعضی نسبت به درمان واکنش سریع نشان می دهند و بعضی خیر. بعضی نسبت به داروهای ضد افسردگی مقاومت دارند، اما بعضی سریع نتیجه می گیرند. در کل مدت افسردگی فصلی به عوامل زیر بستگی دارد:
- شدت بیماری
- سابقه بیماری
- وضعیت متقاضی
- میزان پایبندی به روند درمان
- تبحر درمانگر در کنار فرد مبتلا به افسردگی فصلی
در کل اگر فرد مبتلا پایبندی مناسبی به درمان داشته باشد، اختلال افسردگی فصلی سریع درمان میشود.
راه درمان افسردگی فصلی چیست؟
بارها در سایت روانشناسی مرکز روان درباره راه های درمان افسردگی صحبت کردیم، با این حال باید روش های تخصصی درمان افسردگی فصلی از دید روانشناسی بپردازیم.
از جمله درمان های افسردگی فصلی می توان به:
- نور درمانی (فوتوتراپی)
- استفاده از داروی ضد افسردگی فصلی
- و روان درمانی یا همان مشاوره روانشناسی افسردگی
- خود درمان اصولی
اشاره کرد.
بهتر است از این اختلال فصلی به راحتی عبور نکنید و به دنبال علائم و درمان آن باشید، چون عدم درمان قطعی میتواند منجر به بروز اختلالات روانی دیگر شود
۱- نور درمانی برای افسردگی و تغییرات فصلی
این روش درمان که در مرکز روان درباره آن توضیح دادیم در مناطق جغرافیایی کاربرد دارد که هوا بیشتر ابری بوده و دسترسی به نور مستقیم خورشید کم است. از این شیوه درمان افسردگی فصلی در خانه و شب هم میتوان استفاده کرد.
با این حال این شیوه درمانی باید توسط متخصص تجویز شود.
۲- داروهای ضد افسردگی
داروی ضد افسردگی فصلی در موارد شدید این اختلال مورد استفاده قرار می گیرند. اگر به روان درمان منجر به کاهش افسردگی فصلی نشد، حتما باید تحت نظر متخصص روانپزشک دارو ضد افسردگی فصلی مصرف کنید. اینکه با این داروها افسردگی کی خوب میشه به شرایط فرد بیمار و شیوه درمانی روانپشرک مربوط میشود.
در کل تاثیر داروهای ضد افسردگی فصلی سریع بوده و منجر به بهبود وضعیت فرد مبتلا می شوند.
۳- مشاوره روانشناسی برای درمان افسردگی فصلی
یک مشاور روانشناس خبره و با تجربه به خوبی می تواند شما را در مسیر درمان افسردگی فصلی همراهی کند تا دیگر این تجربه تلخ را نداشته باشید و از تمام فصول لذت ببرید.
سعی کنید کارهایی انجام دهید تا فعالیت داشته باشید و خلق و خویتان بهبود پیدا کند. پیشنهاد می کنیم به مقاله راه های قطعی درمان افسردگی را در مرکز روان مطالعه کنید.
۴- خود درمانی اصولی برای کاهش علل افسردگی فصلی
روانشناسی روشهای زیادی برای رهایی از افسردگی پیشنهاد میکند که در مرکز روان درباره آنها توضیح دادیم. اگر نشانه های افسردگی فصلی را در خود مشاهده کردید، حتما برای بازه زمانی ۲ تا ۳ هفته از روش های رهایی از افسردگی استفاده کنید.
در صورت بهبود وضعیت به همین منوال ادامه داده در غیر اینصورت به متخصص روانشناس مراجعه کنید.
دوست عزیز، غلبه بر افسردگی فصلی مانند دیگر انواع این اختلال نیاز به دقت و ممارست بالایی دارد. اگر فکر به مرور علائم بهبود مشاهده نمی کنید حتما به متخصص درمان افسردگی مراجعه نمائید.
افسردگی اگر به خوبی درمان نشود قطعا زمینه ساز بیماری های روان تنی دیگر خواهد شد.
علائم افسردگی فصلی چیست؟
در اغلب موارد علائم افسردگی فصلی در اواخر پاییز و اوایل زمستان آغاز میشوند و در بهار و تابستان هیچ اثری از آن ها دیده نمی شود.
گاهی نیز دیده می شود که برخی افراد الگوی متفاوتی دارند و در بهار و تابستان به افسردگی فصلی دچار می شوند – که چنین حالتی کمیاب تر است.
البته افسردگی تابستانی بسیار محدود و بیشتر مربوط به منطقه جغرافیایی خاص است نه تمام کشورها. مثلا در کشورهای جنوب شرق آسیا مانند مالزی و سنگاپور که تمام فصل ها تابستان هستند این مورد کمتر دیده می شود.
گاهی دیگر نیز برخی افراد در اوایل فصل، نشانه های افسردگی فصلی دارند و با گذشت زمان علائم شان بیشتر و شدیدتر می شود.
علائم و نشانه های SAD شامل:
موارد زیادی درباره نشانه های افسردگی فصلی گفته شده است که با نشانه های بیماری افسردگی که در مرکز روان درباره آنها توضیح دادیم، یکی هستند اما آنها تنها در یک فصل بروز می کنند.
- احساس افسردگی در اغلب روزها – تقریبا همه روزهای فصل
- از دست دادن نشاط و علاقه به شرکت در فعالیت هایی که قبلا در آن ها شرکت داشته اید
- انرژی بسیار کم
- بی خوابی و مشکلات مربوط به خواب از علائم افسردگی فصلی است
- تغییر در وضعیت اشتها و وزن
- احساس خستگی و تنبلی
- عدم تمرکز از نشانه های افسردگی فصلی است
- احساس نا امیدی، بی ارزش بودن و احساس گناه
- فکر کردن به مرگ و خودکشی
پیشنهاد می کنیم مطلب تعریف بیماری افسردگی چیست را حتما در مرکز روان مطالعه کنید تا بیشتر با این اختلال آشنا شوید.
اگر چند مورد از نشانه های افسردگی فصلی را برای بیش از دو هفته در خود مشاهده کردید، حتما موضوع را با مشاور روانشناس افسردگی درمیان بزارید. افسردگی فصلی علائم واضحی دارد که کمک میکند سریع تر به آن پی ببرید.
علل افسردگی فصلی چیست؟
افسردگی فصلی علت مشخصی ندارد، اما نتایج به دست آمده از جلسات مشاوره آنلاین افسردگی نشان می دهد تغییرات هورمونی اصلی ترین علل افسردگی فصلی هستند.
اما برخی عواملی که می توانند در این مسئله دخیل باشند عبارتند از:
۱- ساعت بیولوژیکی بدن تان (یا همان ریتم طبیعی بدن)
با کاهش مدت زمان روشنی روز و تابش نور خورشید در فصل پاییز و زمستان، بدن تان احساس خستگی و ناراحتی می کند. این کاهش نور خورشید، باعث تغییر ریتم بدن تان شده و احساس افسردگی می کنید.
۲- سطح سروتونین
افسردگی فصلی هورمون های بدن را دستخوش تغییرات عمده قرار میدهد. کاهش سطح سروتونین – ماده شیمیایی موجود در مغز که بر روی خلق و خو تاثیر می گذارد، باعث احساس افسردگی نیز می شود. کاهش نور خورشید ارتباط مستقیمی با کاهش سطح سروتونین در مغز دارد که در نتیجه باعث اختلال افسردگی های فصلی در فرد می شود.
۳- سطح ملاتونین
تغییر فصل، باعث اختلال در سطح تعادل ملاتونین در بدن می شود که می تواند باعث تغییر الگوی خواب و تغییر خلق و خو شود. به همین خاطر افسردگی فصلی هورمون درمانی خاص خود را می طلبد که در مواردی حتما باید انجام شود.
برای جلوگیری از افسردگی فصلی چه باید کرد؟
روش های پیشگیری از افسردگی بسیارند، اما بعضی از آنها اختصاصی هستند. پس باید روش مناسب خود را پیدا کنید. برای مثال:
۱- موقعیت جغرافیایی خود را تغییر دهید
اگر در تابستان مبتلا به افسردگی تابستانی میشوید به نقاط سرد سیر تر بروید. اگر در فصل سرما افسردگی زمستانه دارید، برای مدتی به نقاط گرمسیر مثل جزیره زیبای کیش بروید.
۲- تغییرات اساسی در زندگی ایجاد کنید
- رفت و آمد با دوستان را بیشتر کنید، حتما اگر حوصله آنها را ندارید
- یک کار یا حرفه جدید شروع کنید، مثلا نقاشی، کوزه گری یادگیری زبان جدید
- تمرکزتان بر زیبایی ها را بیشتر کنید. در شرایط ابتلا به افسردگی فصلی سخت است، اما شدنیه
۳- تحرک بدنی بیشتری داشته باشید
ورزش کردن در هر حالت معجزه میکند. حتما تحرک بدنی داشته باشید، حرکات کششی انجام دهید و کاری کنید عرق کنید. همیشه فعالیت های بدنی نسبتا سنگین از راه های درمان افسردگی فصلی بوده است.
۴- تحت نظر متخصص روانشناس باشید
اگر سابقه ابتلا به اختلال عاطفی فصلی دارید این بهترین گزینه است. جلوگیری از افسردگی فصلی زمانی معنای واقعی به خود می گیرد که تجربیات سال گذشته را مجدد تجربه نکنید! پس بهتر است تحت نظر مشاور روانشناس افسردگی باشید تا جلوگیری از افسردگی فصلی معنا پیدا کند.
عوامل خطرناک بعد از ابتلا به افسردگی های فصلی کدامند؟
حالا که می دانیم افسردگی فصلی چیست باید بیشتر درباره علل افسردگی فصلی بپردازیم. اختلال عاطفی فصلی در اغلب موارد در خانم ها بیشتر از مردان دیده شده است!
جالب است بدانید این اختلال بیشتر در افراد جوان تر اتفاق می افتد تا افراد بزرگسال
فاکتورهایی که خطر ابتلا به اختلال عاطفی فصلی را افزایش می دهد شامل:
۱- سابقه خانوادگی
به نظر می رسد افرادی که دچار افسردگی فصلی هستند، یکی از اعضای خانواده شان نیز به این اختلال و یا افسردگی دچار بوده است.
۲- افسردگی و اختلال دو قطبی
اگر فردی یکی از این شرایط را داشته باشد، بیشتر احتمال دارد که به اختلال عاطفی فصلی نیز دچار شود. اختلال دو قطبی که در مرکز روان درباره آن صحبت شده است، بسیار تحت تاثیر انواع افسردگی فصلی است.
۳- دور بودن از خط استوا
اختلال عاطفی فصلی یا همان افسردگی های فصلی در افرادی که در جنوب و غرب خط استوا زندگی می کنند بیشتر دیده شده است. این مسئله می تواند به دلیل کاهش نور خورشید در زمستان و طولانی شدن روزهای تابستان باشد. به همین دلیل موقعیت جغرافیایی تاثیر مستقیم بر علائم افسردگی فصلی دارد.
افسردگی در چه فصلی بیشتر است؟
در تمام فصول اختلال عاطفی فصلی در افراد دیده میشود، اما بعضی روزها شدت آن بیشتر است.
۱- بروز افسردگی فصلی در پاییز و زمستان
علائم خاص اختلال SAD در زمستان را گاها افسردگی زمستانی می نامند. این علائم شامل:
- خوابیدن بیش از حد
- تغییر در وضعیت اشتها -بخصوص اشتیاق به خوردن غذاهای سرشار از کربوهیدرات
- افزایش وزن
- خستگی و کمبود انرژی
۲- افسردگی فصلی در بهار و تابستان
علائمی که مختص اختلال عاطفی در تابستان هستند ، افسردگی تابستانه نامیده می شوند.
این علائم شامل:
- مشکلات مربوط به خواب (بی خوابی)
- بی اشتهایی
- کاهش وزن
- تشویش و نگرانی
هستند. اما در تابستان افراد کمی دچار این افسردگی می شوند چون تابش نور خورشید و قرار گرفتن در معرض آن یکی از راه های مبارزه با انواع افسردگی است.
افسردگی فصلی در زنان
همانطور که بالاتر گفته شد، افسردگی فصلی در زنان بیشتر از آقایان دیده میشود. یکی از دلایل آن حساس بودن بیشتر خانم ها به تغییرات هورمونی و خانه داری بسیاری از آنهاست.
همانطور که در مرکز روان درباره افسردگی زنان توضیح دادیم، خانم ها شرایط خاصی دارند که آنها را بیشتر در معرض اختلال افسردگی عاطفی فصلی قرار می دهد.
افسردگی فصلی در مردان
آقایان هم نوع افسردگی خاص خود را دارند که به آن در روانشناسی افسردگی مردان گفته میشود. از دید علمی افسردگی فصلی در مردان بیشتر در اوایل زمستان و آخر فصل پاییز دیده می شود.
آقایان به دلایل شرایط کاری در ۶ ماهه اول سال بیشتر در معرض نور مستقیم خورشید قرار دارند و همین به کاهش افسردگی فصلی با ویتامین دی کمک ویژه می کند.
بیماری فصلی و تاثیر بر بیماری ها دیگر
در افرادی که به بیماری دو قطبی مبتلا هستند، تابستان و بهار ممکن است علائمی ایجاد شود که شبیه به جنون یا دیوانگی خفیف می باشند. در پاییز و زمستان هم دچار افسردگی فصلی شدید می شوند.
می بینید که افسردگی های فصلی حساس تر از یک ناراحتی ساده است و می تواند میزان ابتلا به بیماری های دیگر را نیز دستخوش تغییر کند.
چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کرد؟؟
اگر در هر فصل از سال تنها چند روز احساس تشویش و افسردگی کنید، مسئله حادی نیست و جای نگرانی نیست.
اما اگر چندین روز در این حالت ماندید و قادر به تحرک و فعالیت هایی که بطور نرمال در آن ها شرکت داشته اید نبودید، بهتر است به مشاور روانشناس متخصص افسردگی مراجعه کنید
همچنین اگر الگوی خواب و اشتهایتان نیز تغییراتی پیدا کرد و برای احساس راحتی و دوری از تشویشات ذهنی تان به سمت مواد مخدر و الکل روی آوردید، یا به فکر خود کشی افتادید، باید بیشتر مراقب باشید و سریعا با مشاور روانشناس مشورت کنید.
مشکلات و عوارض افسردگی فصلی چیست؟
علائم و نشانه های اختلال عاطفی فصلی را جدی بگیرید و به آن ها اهمیت دهید.
این اختلال نیز مانند دیگر انواع افسردگی ها اگر درمان نشود، می تواند بدتر شده و به شرایط پیچیده تری منجر شوند
این عوارض و مشکلات شامل:
- طرد شدن از جامعه
- ایجاد مشکلاتی در مدرسه و محیط کار
- ابتلا به اعتیاد
- دیگر اختلالات ذهنی مانند تشویش و اختلالات غذا خوردن
- فکر کردن به خودکشی و انجام اقداماتی در جهت آن
درمان افسردگی فصلی (SAD) می تواند از ایجاد این عوارض و مشکلات جلوگیری کند – بخصوص اگر پیش از بدتر شدن اوضاع، اختلال تشخیص داده و درمان شود.