ملال جنسیتی یا اختلال هویت جنسی چیست؟ | ترنس چیست؟
شاید در اطراف خود دیده اید که میگویند فلانی پسر است یا فلانی پسر دارد اما مانند دختران رفتار میکند و لباس میپوشد یا برعکس. همه این افراد به ملال جنسیتی یا اختلال هویت جنسی مبتلا نیستند. اما میتوان آن ها را مورد بررسی قرار داد و باید دید که میتوان به آن ها این اختلال را نسبت داد یا خیر. در ادامه به این مسئله میپردازیم و بیان میکنیم که این اختلال و ترنس چیست.
ملال جنسیتی یا اختلال هویت جنسی چیست؟
ملال جنسیتی یا اختلال هویت جنسی به این معنا میباشد که فرد میان جنسیت بیولوژیکی یا بدنی خویش با هویت جنسی اش هیچگونه ارتباطی نمیبیند. به شکل ساده تر اگر بخواهیم توضیح دهیم به صورت مثال فرد از نظر بدنی مرد است ولی معتقد است که هویت جنسی او زن می باشد یا برعکس. در اصطلاح عامیانه به این افراد ترنس نیز میگویند.
ترنس در واقع از واژه ترنسکشوال (Transsexual) گرفته شده است که به معنای تراجنسی می باشد. همانطور که گفتیم این افراد سنخیتی میان جسم و هویت جنسیشان نمیبنند. این امر در رفتار و گفتار آن ها نیز نمود پیدا میکند. متاسفانه همین مسئله در کل جهان به خصوص در کشور ما برای آن ها بسیار مشکل ساز میشود.
هویت جنسی چیست؟
هویت جنسی ما به توضیح ساده برمیگردد به اینکه ما خود را چگونه میبینیم و چگونه خودمان را توصیف میکنیم. اینکه یک فرد خود را مرد توصیف میکند و ویژگی های مردانه را ذکر میکند و همچنین با این ویژگی ها مشکلی ندارد، به این معنا می باشد که وی هویت جنسی خود را میداند و آن را قبول دارد. اما اگر یک خانم از نظر جسمی تمام ویژگی های زنانه را دارا باشد ولی آن ها را نپذیرد و همچنین اعتقاد او این چنین باشد که به این جنسیت تعلق ندارد و یا بهتر بگوییم این جنسیت به او تعلقی ندارد، آن گاه میتوانیم بگوییم که فرد دچار اختلال هویت جنسی یا ملال جنسیتی می باشد.
در این بین افرادی نیز هستند که هویت جنسی خود را نه با جنسیت مردانه توجیه میکنند نه جنسیت زنانه یا با هر دو جنسیت توجیه میکنند، که به این افراد بدون جنسیت یا جنسیت غیر دوگانه (non-binary gender) میگویند.
ملال جنسیتی و هویت جنسی
اکثر افرادی که به ملال جنسیتی دچار هستند تمایل شدیدی دارند که رفتار ها و ظاهر خود را مطابق با هویتی که دوست دارند سازمان دهند. برخی دیگر نیز سعی میکنند که با استفاده از هورمون درمانی یا عمل جراحی به جنسیت دلخواه خود برسند. همچنین در بسیاری از منابع ملال جنسیتی را بیماری روانی در نظر نمیگیرند اما اختلال هویت جنسی به تنهایی میتواند بیماری های روانی را به همراه خود بیاورد که در ادامه به آن ها میپردازیم.
علائم ملال جنسیتی(اختلال هویت جنسی) یا ترنس چیست؟
این اختلال را میتوان هم در بزرگسالان و نوجوانان مورد بررسی قرار داد و هم در کودکان. متنهی در کودکان به این دلیل که هنوز هویت جنسی خود را به خوبی درک نکرده اند قضیه مقداری متفاوت است.
علائم ملال جنسیتی(اختلال هویت جنسی) در کودکان
- کودک به شدت معتقد است که جنسیتی به غیر از جنسیت خود دارد
- در پسران اصرار بر پوشیدن لباس دخترانه و مقاومت در برابر پوشیدن لباس های پسرانه و در دختران نیز اصرار بر پوشیدن لباس های پسرانه و مقاومت در برابر لباس های دخترانه
- در بازی های تخیلی میل شدید دارند که نقش جنس مخالف را بازی کنند مانند دختری که در بازی میخواهد نقش یک مرد را بازی کند.
- میل و علاقه شدید به اسباب بازی های کلیشه ای جنس مخالف
- کودک علاقه مند است که با کودکان جنس مقابل همبازی شود
- در پسران اسباب بازی ها، فعالیتها و بازی های نوعاٌ مردانه را طرد میکنند و از آن بیزار هستند. در دختران نیز به همین صورت از فعالیت، بازی، اسباب بازی و امور زنانه اجتناب میکنند.
- بیزاری از وضعیت آناتومی و بیولوژیک بدن
- حداقل شش مورد از این موارد باید به میزان حداقل شش ماه در فرد مشاهده شود.
- این مواردی که ذکر شد باید در فعالیت های روزمره فرد از جمله فعالیت های اجتماعی، تحصیلی و … اختلال ایجاد کرده باشد و باعث پریشانی شدید فرد شده باشد.
علائم ملال جنسیتی(اختلال هویت جنسی) در نوجوانان و بزرگسالان
- ناهمخوانی قابل ملاحظه بین جنسیت ابراز شده و ویژگی های جنسی اولیه و یا ثانویه(در ادامه این ویژگی ها را ذکر میکنیم)
- میل شدید به اینکه از ویژگی های جنسی خود رهایی پیدا کنند یا در نوجوانانی که سن و سال کمتری دارند سعی میکنند از رشد این ویژگی ها جلوگیری کنند
- میل شدید به ویژگی های جنسی جنسیت مقابل
- میل شدید به تجربه جنسیت دیگر
- علاقه شدید به اینکه مانند جنسیت مقابل با او رفتار شود و او را آنگونه بپذیرند
- اعتقاد راسخ به این مسئله که او احساساتی مانند جنسیت مقابل دارد
- حداقل دو مورد از موارد بالا باید در زمان شش ماه قابل ملاحظه باشد و برای فرد در امور روزمره اختلال ایجاد کرده باشد. همچنین فرد باید پریشانی قابل ملاحظه ای را تجربه کند.
ویژگی های جنسی اولیه و ثانویه چیست؟
همه افراد دارای ویژگی های جنسی مخصوص به جنسیت خود هستند. این ویژگی ها به دو دسته تقسیم میشوند که دسته دوم در زمان بلوغ نمایان میشود. اما ویژگی های جنسی اولیه از همان اول با فرد همراه هستند فقط در زمان بلوغ به رسش و رشد می رسند.
ویژگی های جنسی اولیه
این ویژگی ها در واقع همان اندام های ضروری برای تولید مثل میباشند. در آقایان شامل بیضه ها، کیسه های منی، آلت تناسلی، کیسه بیضه ها و غده پروستات میباشد. در خانم ها نیز شامل تخمدان ها، لوله های فالوپ،رحم و مهبل می باشد.
ویژگی های جنسی ثانویه
این ویژگی ها همانطور که گفته شد با شروع بلوغ در افراد خود را نمایان میکنند. این ویژگی ها شامل تغییر صدا و بافت پوست، رشد ماهیچه ها، رشد موهای زهار، صورت و زیر بغل و دیگر نقاط بدن.
مشکلاتی که یک ترنس تجربه میکند چیست؟
افرادی که به ملال جنسیتی دچار هستند مشکلات بسیار زیادی را در تعاملات اجتماعی پیدا میکنند. در اکثر جوامع رفتار درستی با این افراد صورت نمیگیرد. اکثر این افراد همیشه در کانون توجه قرار دارند و متاسفانه درک نمیشوند. همین مسئله باعث میشود که آن ها مورد تمسخر قرار بگیرند. در ادامه برخی دیگر از مشکلاتی که این افراد ممکن است با آن دست و پنجه نرم کنند را ذکر میکنیم.
- احساس عزت نفس پایین که میتواند به خاطر سرکوب هایی باشد که از محیط دریافت کرده است
- گوشه گیری و انزوای اجتماعی
- افسردگی یا اضطراب بالا
- تصمیم های تکانشی و ریسک کردن های غیر ضروری
- از خودشان ممکن است غافل شوند و به خود رسیدگی نکنند
در واقع همانطور که گفتیم ملال جنسیتی یا اختلال هویت جنسی میتواند یک ترنس را به راه های بسیار سخت و خطرناکی بکشد. افسردگی به تنهایی میتواند یک عامل بسیار عذاب دهنده باشد. فرض کنید بقیه مشکلات را نیز باید به دوش بکشند.
درمان اختلال هویت جنسی یا ملال جنسیتی چیست؟
شاید از خود بپرسید که راه های درمان یک ترنس چیست؟ ملال جنسیتی اختلالی است که درمان ندارد. بهترین راه این است که به فرد کمک کنیم آنگونه که واقعا هست و آنگونه که میخواهد زندگی کند. این افراد بیشتر از هرچیزی به درک شدن احتیاج دارند. آنها هم مانند همۀ انسان ها از ترحم بیزارند، از اینکه به آن ها نگاه های عجیب و غریب بشود بیزارند. دوست دارند که دیگران آن ها را بپذیرند و دست مایه تمسخر دیگران نشوند.
این افراد بهتر است تحت نظر یک روانشناس قرار بگیرند. روانشناس میتواند به آن ها کمک کند که بر مشکلاتشان غلبه کنند. آن ها میتوانند از عمل جراحی تغییر جنسیت و هورمون درمانی استفاده کنند. در کنار این دو همانطور که گفتیم حتما باید تحت نظر یک روانشناس باشند.
سن شروع اختلال ملال جنسیتی
سن شروع رفتارهای جنس مخالف در اختلال ملال جنسیتی معمولاً بین 2 سالگی تا 4 سالگی است . این دوره سنی زمانی است که کودکان رفتارها و تمایلات متناسب با جنسیت دختر یا پسر را نشان می دهند . ابراز نارضایتی جنسیت زمانی رایج تر می شود که کودکان مبتلا به اختلال ملال جنسیتی به بلوغ نزدیک می شوند . میزان تداوم نارضایتی جنسیتی از کودکی تا نوجوانی یا بزرگسالی تفاوت دارد . در مردان تداوم نارضایتی از جنسیت خود از 2.2 درصد تا 30 درصد است . در زنان ادامه نارضایتی از جنسیت خود از 12 درصد تا 50 درصد است . اختلال ملال جنسیتی زود هنگام در کودکی شروع می شود و تا نوجوانی و بزرگسالی ادامه می یابد . در حالی که اختلال ملال جنسیتی دیرهنگام در زمان بلوغ یا خیلی دیرتر روی می دهد .
شیوع اختلال ملال جنسیتی
در مردان بزرگسال ، میزان شیوع اختلال ملال جنسیتی بین 0.005 تا 0.014 درصد و در زنان میزان شیوع اختلال ملال جنسیتی 0.002 تا 0.003 درصد است . این میزان شیوع احتمالاً کمتر است چون همه بزرگسالانی که در صدد درمان هورمونی و جراحی تغییر جنسیت هستند به کلینیک ها مراجعه نمی کنند . شیوع نارضایتی جنسیتی در کودکان نسبت به دخترها 2 تا 4.5 برابر است . شیوع اختلال ملال جنسیتی در نوجوانی در دخترها و پسرها برابر است . در بزرگسالی شیوع نارضایتی یا اختلال ملال جنسیتی در مردان نسبت به زنان بین 1 تا 6 برابر است . در طی بزرگسالی تنها دو کشوری که اختلال ملال جنسیتی در زنان بیشتر از مردان است مربوط به کشور ژاپن و لهستان است .
آندروفیلیک و جین فیلیک در اختلال ملال جنسیتی
مردان نوجوان و بزرگسال مبتلا به ملال جنسیتی زود هنگام تقریباً همیشه از لحاظ جنسی جذب مردان می شوند معمولاً آندروفیلیک هستند . نوجوانان و بزرگسالانی که ملال جنسیتی دیرهنگام دارند اغلب به رفتار مبدل پوشی جنسی همراه با برانگیختگی جنسی می پردازند . و این افراد جین فیلیک هستند یا از لحاظ جنسی مجذوب مردان می شوند .
زنان نوجوان و بزگسال که ملال جنسیتی زودهنگام دارند تقریباً همیشه جین فیلیک هستند . نوجوانان و بزرگسالانی که نوع شروع دیرهنگام ملال جنسیتی دارند ، معمولاً آندروفیلیک هستند . زنان مادرزادی که نوع شروع دیرهنگام دارند ، رفتار مبدل پوشی جنسی همزمان با برانگیختگی جنسی ندارند .
نتیجه گیری
در این مقاله توضیح دادیم که اختلال افراد ترنس چیست. همانطور که گفتیم این اختلال ملال جنسیتی نام دارد و به آن اختلال هویت جنسی نیز گفته میشود. این افراد نیاز دارند که درک شوند. از ترحم بیزار هستند. از تمسخر بیزار هستند. آن ها نیز بخشی از جامعه هستند و فقط متفاوت هستند. به امید آن روز که این افراد نیز بتوانند با آرامش در جامعه زندگی و فعالیت کنند.