معرفی پرسشنامه سازگاری بل

این پرسشنامه در سال 1961 توسط اچ.ام.بل تدوین شد.

پرسشنامه سازگاری بل دارای دو فرم بزرگسالان و دانشجویان است که فرم حاضر برای بزرگسالان است.

این پرسشنامه از 160 سوال تشکیل شده است که هر سوال دارای سه جواب بله، خیر و نمی دانم است.

همچنین نمره بالاتر در این پرسشنامه به معني سازگاری پايين تر در اين پرسشنامه مي باشد.

 

سوال های این پرسشنامه پنج مولفه را می سنجند که عبارتند از:

  • سازگاری در خانه
  • سازگاری سلامتی
  • سازگاری اجتماعی
  • سازگاری شغلی
  • سازگاری عاطفی

این پرسشنامه ابزار خوبی برای مشاوران و روانشناسان است.

همچنین پرسشنامه سازگاری بل دارای روایی و اعتبار است.

 

 

این پرسشنامه در سال 1961 توسط بل تدوین گردید. وی در زمینه ی سازگاری دو پرسشنامه ارائه کرده است که یکی مربوط به دانش آموزان و دانشجویان است و دیگری مربوط به بزرگسالان.
هر فرم پنج بُعد سازگاری را در بر می گیرد که عبارتند از :
الف) سازگاری در خانه[1] : نمرات سطح بالای افراد در این سطح نشانگر عدم سازگاری مطلوب با محیط خانه است و نمرات پایین از سازگاری د خانه حکایت دارد.
ب) سازگاری بهداشتی[2] : نمرات بالا در این سطح ، از سازگاری نامطلوب سخن می گوید و نمرات پایین معرف سازگاری رضایت بخش است.
ج) سازگاری اجتماعی[3] : نمره ی بالا نشانگر دوری و کناره گیری از تماس های اجتماعی و تسلیم در برابر آن معرفی می شود و افرادی که نمره ی کم احراز کرده اند در تماس های اجتماعی حالت پرخاشگری دارند.
د) سازگاری عاطفی[4] : افراد با نمره ی بالا از نظر عادی بی ثباتی را نشان میدهند و افراد با نمره ی کم از ثبت عاطفی برخوردارند.
هـ)سازگاری شغلی (تحصیلی)[5]: افرادی که نمرات کم می گیرند از مشاغل خود رضایت دارند و آنهایی که نمرات بالا به دست می آورند از مشاغل خود ناراضی اند.   
این پرسشنامه به عنوان کمک به مشاوره با بزرگسالانی که مسایل شخصی خود را در موارد مندرج در آزمون مطرح می کنند موفقیت آمیز بوده است و در مورد هر دو جنس زن و مرد کاربرد دارد.
اعتبار هر یک از ابعاد یاد شده در بالا ، امکان مقایسه افراد را با یکدیگر ممکن می سازد. ارزیابی این پنج نوع سازگاری ، امکان تعیین موقعیت و دشواری های مخصوص سازگاری را مشخص می کند. استفاده از حروف کوچک الف ، ب ، ج ، د ، هـ که منطبق با پنج سازگاری و شماره ها است ، درمانگر را قادر می سازد تا به درک بدون تأمل مسائل ویژه ی مربوط به هر مرحله دست یابد.  نمره ی کل به دست آمده را می توان جهت نشان دادن موقعیت عمومی سازگاری به کار برد.
 
اعتبار و روایی :
اعتبار آزمون – آزمون مجدد گزارش شده در راهنمای آزمون از 70/0 تا 93/0 و ضریب همسانی درونی از 74/0 تا 93/0 متغیر بوده است. بل (1962) ضرایب اعتبار را برای خرده مقیاس های سازگاری در خانه ، سازگاری بهداشتی ، سازگاری اجتماعی ، سازگاری عاطفی ، سازگاری شغلی و برای کل آزمون به ترتیب 91/0 ، 81/0 ، 88/0 ، 91/0 ، 85/0 و 94/0 گزارش کرده است. همچنین این آزمون روایی بالایی در تشخیص گروه های بهنجار از نوروتیک و همبستگی با آزمون شخصیت آیسنگ نشان داده است (1962).
این پرسشنامه توسط بهرامی احسان (1371) بعد از ترجمه و ویرایش بر روی 200 نفر به صورت تصادفی اجرا شد. اعتبار این آزمون با روش آلفای کرونباخ بر اساس 80 سوال که تامین کننده ی تمام بخش های قابل محاسبه از قبیل سازگاری کل ، سازگاری در خانه ، سازگاری بهداشتی ، سازگاری اجتماعی ، سازگاری عاطفی و سازگاری شغلی یا تحصیلی بود ، محاسبه گردید و ضریب آلفای آن معادل 89/0 به دست آمد. در پژوهش دیگری که در سال 1374 توسط عبدی فرد بر روی 15 نفر از دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه مشهد صورت گرفت. اعتبار آزمون 80 سوالی بل با روش ضریب آلفای کرونباخ ، 88/0 به دست آمد.
روایی پرسشنامه از دو طریق به دست آمده است. اول اینکه سوال های هریک از بخش های پرسشنامه ، در محدوده ای انتخاب شدند که اختلاف آنها ، بین 50 درصد بالایی و پایینی در توزیع نمرات بزرگسالان مشهود باشد ، لذا در این فرم پرسشنامه تنها مواردی ذکر شده اند که تمایز صریح بین دو گروه کاملا متفاوت را نشان می دهد.
دوم اینکه پرسشنامه در نتیجه ی تلاش های متخصصین با بزرگسالان ، مبنی بر انتخاب گروه هایی از افراد به دست آمده است که در محدوده ی « بسیار خوب و بسیار ضعیف» سازگاری داشته اند و همچنین تعیین حدودی که پرسشنامه می تواند در ین آنها تمایز ایجاد کند.
شیوه ی اجرا:
دستورالعمل اجرای این پرسشنامه به شرح زیر است.این پرسشنامه یک آزمون خود اجرا است. برای آنکه آزماینده از مطالعه دقیق دستورالعمل ها ، اطمینان حاصل کرده باشد ، لازم است تا دستورالعمل های موجود در صفحه ی اول پرسشنامه را با صدای بلند خوانده و همزمان با وی ، آزمودنی ها آن را به آرامی برای خود تکرار کنند.هیچ گونه محدودیت زمانی برای تکمیل پرسشنامه وجود ندارد.هر یک از آزمودنی ها باید مسایل مطرح شده را برای خود تفسیر کند. با این وجود آزماینده آزماینده باید موضوع های مربوط به معانی واژه ها را جواب دهد.لازم است آزماینده نهایت سعی خود را برای حصول اطمینان از همکاری کامل کلیه اشخاصی که برگه ها را پر می کنند به کار بندد و ارزش نتایج را برای اشخاص نمایان ساخته و آنها را از برخورد محرمانه یا نمرات مطمئن کند.اگر مسائل مربوط به هدف و استفاده از آزمون مطرح شود ، آزماینده بایستی صادقانه و به دور از ابهام به آنها پاسخ دهد.
 
شیوه ی نمره گذاری و تفسیر نمرات:
سوالهای مربوط به ابعاد مختلف سازگاری به صورت پراکنده در پرسشنامه منظور شده اند و هر سوال با انتخاب یکی از سه گزینه ی بلی ، خیر یا نمی دانم ، پاسخ داده می شود. نمره گذاری هر سوال طبق جدول هنجار شده صورت می گیرد. در این آزمون ، تنها پاسخ بله یا خیر ، امتیاز دریافت می کنند.
بر اساس جدول هنجار شده ، به گزینه ی انتخابی عدد صفر یا یک تعلق می گیرد. نمره ی سازگاری فرد ، برابر با مجموع امتیاز هایی است که از تمام سوال ها به دست آمده است. علاوه بر نمره ی کل ، می توان نمره های سازگاری فرد را در هر یک از ابعاد سازگاری ، محاسبه نمود که نشان دهنده ی میزان سازگاری فرد در آن بعد می باشد.
لازم به ذکر است که نمرات در هر بعد به دو قسمت نمرات مربوط به نمونه های زن و نمرات مربوط به نمونه های مرد تقسیم می شود. سطح نمرات این دو گروه تا حدی با هم تفاوت دارد. کلید پرسشنامه در هر یک از مقیاس ها ، در جدول زیر ارائه شده است.