سالمند روان
سالمند روان یا بیماراعصاب و روان پیر و سالخورده
دوران سالمندی و پیری و بیماری های اعصاب و روان
پیشگیری از بروز بیماریهای روانی در پیری
داشتن سبک زندگی سالم و فعال، استفاده از مواد غذایی ارگانیک و دور بودن از محرکهای عصبی از جمله مواردی هستند که باعث میشوند افراد و به ویژه بزرگسالان سالم بمانند. برای پیشگیری از بروز بیماری روانی در پیری راههای زیادی وجود دارد که اغلب آنها را باید از دوران جوانی در زندگی بگنجانید. نمیشود شما کل زندگی را یک جا بنشینید، دائم در معرض خطر و مسائل استرسزا باشید سیگار بکشید، فست فود میل کنید، و انتظار داشته باشید جسم و روانتان در سالمندی سالم باشد. بنابراین برای پیشگیری از بروز بیماری روانی در پیری موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
- تغذیه سالم داشته باشید
- خواب کافی را فراموش نکنید
- از اخبار بد و منفی دوری کنید
- احساسات خود را سرکوب نکنید
- به صورت روزانه فعالیت بدنی داشته باشید
- برای پذیرفتن شکست در زندگی آماده باشید و خود را سرزنش نکنید
- از نوشیدنیهای طبیعی به جای الکل و نوشیدنیهای گاز دار استفاده کنید
- از کار زیاد و بیوقفه بپرهیزید و تفریح و سرگرمی را در برنامه خود لحاظ کنید
درمان اختلالات روانی در پیری
برای درمان اختلالات روانی در پیری روشها و متدهای زیادی وجود دارد که متناسب با نوع بیماری، شدت بیماری، سن سالمند و سبک زندگی او پزشکان روش مناسب را انتخاب میکنند. از رایجترین روشهای موجود باید به روان درمانی، دارو درمانی و الکتروشوک درمانی اشاره کنیم. البته این روشها بیشتر برای درمان افسردگی استفاده میشوند.
- در روان درمانی روانپزشک ابتدا بررسی میکند که عامل بروز بیماری چیست؟ سپس نوع نگاه بیمار به زندگی، جامعه خودش را بررسی میکند؟ پس از کشف نوع نگاه و نگرش بیمار، پزشک سعی میکند احساسات و دیدگاه فرد را تغییر دهد.
- در دارو درمانی با استفاده از تغییر در انتقال دهندههای عصبی مغز و ایجاد تغییر در خلق و خو فرد درمان میشود.
- الکتروشوک درمانی روشی است که در موارد حاد مانند اقدام به خودکشی از آن استفاده میکنند. این روش در افراد سالمند عوارضی مانند از دست حافظه به صورت کوتاه مدت را به همراه دارد.
به غیر از دارو درمانی روشهایی مانند مدیتیشن، ورزشهای جمعی، کارهای حمایتی و تکنیکهای تنفس عمیق مواردی هستند که میتوانند در بهبود برخی بیماریها مانند اضطراب، وسواس و ترس اجتماعی موثر باشند.
نکات مواجه با بیمار مبتلا به بیماری روانی
- احساسات او را نادیده نگیرید.
- سعی کنید عوامل استرسزا را از او دور کنید
- حامی باشید و اعتماد به نفس بیمار را افزایش دهید.
- سعی کنید محیطی آرام و دور از تنش را برایشان مهیا کنید.
- عوامل خطرناک را از اطراف سالمند بیمار بردارید تا به خودش آسیبی نزند.
- سعی کنید با تداعی کردن خاطرات خوب او را به گذشته و ایام خوش جوانی ببرید
- کمک کنید سبک زندگی سالمی داشته باشند و برایشان غذاهای مفید آماده کنید.
- در مواجه با سالمندان صبور و محترم باشید. آنها به انتخاب خودشان بیمار نشدهاند و خیلی از رفتارهایشان بدون برنامه قبلی انجام میشود.
افزایش سن و ظهور بیماریهای روانی
در این مطلب از مرکز روان برخی از بیماریهای روانی در پیری را بررسی کردیم. مواردی خیلی با افزایش سن مرتبط نیستند و بیشتر تحت تاثیر سبک زندگی، عواطف و احساسات فرد، بیماریهای زمینهای و گاهی مسائل و شرایط اجتماعی بروز پیدا میکنند. این بیماریها برخی قابل درمان و برخی فقط کمی قابل کنترل هستند. مانند زوال عقل و آلزایمر که فقط با دارو کنترل میشوند و درمان قطعی برای آنها وجود ندارد.