اهمیت تغذیه بیماران اعصاب و روان

تغذیه مهمترین عامل جهت آرامش اعصاب و روان در بیماران یا افراد سالم می‌باشد بطوریکه اگر در مراکز درمانی یا حتی در منزل به تغذیه سالم توجه شود اکثر بیماریهای روانی درمان می‌شوند.

همانطور که همه میدانیم استرس، اضطراب همچنین کمبود ویتامین عامل اصلی در بیماریهای اعصاب و روان است بهمین دلیل تغذیه مناسب جهت آرامش اعصاب و روان برای هر شخصی اعم از بیماران یا افراد سالم بسیار تاثیرگذار می‌باشد.

 

تعداد محدودی مواد غذایی و نوشیدنی‌ها که در تغذیه بیماران اعصاب و روان تاثیر بسزایی دارند :

1- عسل:

عسل با دارا بودن مقدار زیادی تریتوفان همچنین پتاسیم یکی از مهمترین مواد در تغذیه بیماران اعصاب روان به شمار می‌آید که دارای اثر تسکین دهندگی در مغز همچنین جلوگیری از تولید هورمون استرس و اسیدها جهت آرامش اعصاب و روان در بیماران می‌باشد.

2- شیر:

شیر گرم یک منبع تغدیه عالی جهت آرامش اعصاب است که سرشار از تریتوفان همچنین کلسیم می‌باشد. تریتوفان به تولید سروتونین کمک می‌کند که باعث احساس لذت و خوابی آرام می‌شود.

3- سوپ سبزیجات:

سوپ سبزیجات جزو مواد غذایی سالم در برنامه‌‌ی تغذیه بیماران می‌باشد که حاوی ویتامین‌های مختلف است تا بدن را از شر عفونت همچنین کمبود ویتامین خلاص کند.

4- کرفس:

سبزیجاتی که بقراط به عنوان یک ماده نیرومند یاد کرده است کرفس می‌باشد که فشار خون را پایین می‌آورد به طبع آن آرامش بخش همچنین تغذیه مناسب برای بیماران اعصاب روان است.

5- جو دوسر:

جو دوسر سرشار از ویتامین B6 می‌باشد. بسیار برای بدن مفید همچنین ضروری است. بیماران اعصاب روان با تغذیه این ویتامین آرامش کافی داشته همچنین از استرس دور خواهند بود.

6- ماهی:

ماهی‌های آب سرد چون: خال مخالی، تن، سالمون، ساردین همچنین شاه ماهی حاوی امگا 3 می‌باشند که اضطراب را بشدت کاهش می‌دهد بنابراین در تغذیه بیماران اعصاب و روان جایگاه ویژه ای دارد.

7- موز:

موز سرشار از پتاسیم و منیزیم همچنین حاوی تریپتوفان می باشد که جهت کاهش استرس کاربرد دارند بهمین دلیل موز مواد غذایی لازم درون لیست تغذیه بیماران روانی است.

8- شکلات تلخ:

شکلات تلخ حاوی سروتین، آندورفین، دوپامین است که منبع تغذیه عالی برای بیماران عصبی می‌باشد تا سطح استرس آنان را کاهش دهد.

9- آجیل:

آجیل‌ها سرشار از منیزیم، سلنیوم، روی، ویتامین E، ویتامین B می‌باشند که جایگزینی آن در تغذیه آرام بخشی بسیار عالی برای بیماران اعصاب روان است.

10- تخم مرغ:

جایگزینی تخم مرغ در تغذیه مراکز درمانی برای بیماران اعصاب روان بشدت توصیه می‌شود زیرا سرشار از تریپتوفان است که استرس را کاهش می‌دهد.

11- عرقیجات گیاهی:

عرقیجاتی مانند اسانس گل محمدی یا کاسنی منبع عالی جهت تسکین سیستم عصبی است که بیماران  روان در تغذیه خود بدان بسیار احتیاج دارند.

تغذیه بیماران دوقطبی

تغذیه در بیماران دوقطبی از اهمیت ویژه ای برخوردار می‌باشد. مواد غذایی در خلق و خوی این افراد تاثیرات بسزایی دارد. همچنین رژیم غذایی مناسب به کنترل این اختلال کمک شایانی می‌کند. از جمله مواد غذایی مفید می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

• غلات کامل مانند نان تست، پاستا، جودوسر، برنج قهوه ای، کینوا

• اسیدهای چرب امگا 3 همچون ماهی سالمون، ماهی تن، قزل آلا، ساردین، روغن آفتابگردان، تخم مرغ

• مصرف گوشت بوقلمون

• انواع لوبیا مانند چشم بلبلی، چیتی، قرمز و عدس

• انواع مغزها همچون مغز پسته، بادام، بادام زمینی

• پروبیوتیک‌ها: ماست، کفیر، کیمچی

• دمنوش‌های گیاهی، چای بابونه

• شکلات تلخ بعنوان یک ماده آرامش دهنده

• زعفران

تغذیه بیماران اسکیزوفرنی

اسکیزوفرنی یک اختلال همراه با توهم، جنون می‌باشد لذا برای درمان آن بهتر از داروهای ضد روان پریشی استفاده شود. اما درمان‌های طبیعی همچون تغذیه مناسب می‌تواند در بهبود اسکیزوفرنی بعنوان مکمل بسیار موثر باشد.
در ادامه به برخی از اصول تغذیه بیماران اسکیزوفرنی اشاره می‌کنیم:

• میوه و سبزیجات استفاده 5 وعده آبمیوه تازه، میوه همچنین میوه خشک

• مواد غذایی پر فیبر همانند نان برنج قهوه ای انواع غلات که دارای فیبر بالایی می‌باشد.

• انواع ماهی چرب همچون سالمون، خال مخالی ، شاه ماهی، ساردین

• اسیدهای چرب امگا 3: مانند دانه کتان، سویا، انواع ماهی مانند ساردین، سالمون

• نوشیدن آب بهتر است بیماران اسکیزوفرنی روزی 1.2 لیتر آب بنوشند.مصرف کمتر نوشیدن چای، قهوه انواع انرژی زا بدلیل داشتن کافئین محرک

• ویتامین ب: ویتامین ب کمپلکس برای عملکرد مغز بسیار مفید می‌باشد. انواع ویتامین ب رادیکال‌های آزاد مغز را از بین می‌برد.

 

 

 

تغذیه  بیماران آلزایمری

10 غذای بیماران آلزایمری | چه غذاهایی برای آلزایمر مفید است؟

غذای بیماران آلزایمری Food for Alzheimer’s patients چیست؟ بیماری آلزایمر یکی از شایع ترین انواع زوال عقل در افراد مسن است که با کاهش تدریجی حافظه، تفکر، زبان و توانایی انجام کارهای روزمره همراه است. این بیماری علاوه بر اثرات منفی بر روی کیفیت زندگی بیمار و خانواده او، بار مالی و اجتماعی سنگینی را نیز به دنبال دارد.

تا کنون هیچ درمان قطعی برای این بیماری یافت نشده است، اما برخی از روش های پیشگیری و مدیریتی می توانند پیشرفت آن را کند کنند و علائم آن را کاهش دهند. یکی از این روش ها، تغذیه مناسب و غذای بیماران آلزایمری است. تحقیقات نشان داده اند که برخی از مواد غذایی می توانند ریسک ابتلا به آلزایمر را کاهش دهند یا عملکرد شناختی بیماران را بهبود بخشند.

بیماران آلزایمری باید از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی پیروی کنند که به تقویت سلامت شناختی و عمومی بدنشان کمک کند. برخی از غذای بیماران آلزایمری که بسیار مفید است برای این افراد، عبارتند از:

توت ها

توتهای زغال اخته، تمشک، توت فرنگی و سایر توتها غنی از آنتی اکسیدان ها هستند که با رادیکال های آزاد مضر مبارزه می کنند و قدرت مغز را افزایش می دهند.

ماهی قزل آلا

یکی دیگر از انواع غذای بیماران آلزایمری ماهی قزل آلا و سایر ماهی های چرب حاوی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند که به کاهش التهاب و حفظ سلول های عصبی کمک می کنند.

روغن زیتون

از جمله غذای بیماران آلزایمری روغن زیتون است. که یکی از مؤلفه های اصلی رژیم غذایی مدیترانه ای است که با کاهش خطر آلزایمر و سایر انواع زوال عقل مرتبط است. روغن زیتون حاوی چربی های ناسازگار و آنتی اکسیدان هایی است که به محافظت از مغز کمک می کنند.

کلم پیچ و اسفناج

سبزیجات برگ سبز غنی از فولات، ویتامین های A، C و K و آنتی اکسیدان ها هستند که به بهبود عملکرد شناختی و کاهش التهاب مغزی کمک می کنند.

شربت افرا

شربت افرا یا کری یک ادویه است که در آشپزی هندی و سایر غذاهای آسیایی استفاده می شود. شربت افرا حاوی کورکومین است که یک آنتی اکسیدان قوی است که به مبارزه با رادیکال های آزاد، کاهش التهاب و جلوگیری از تشکیل پلاک های آمیلوئیدی در مغز که با آلزایمر مرتبط هستند، کمک می کند. و به عنوان غذای بیماران آلزایمری مورد استفاده قرار می گیرد.

چغندر

از دیگر غذای بیماران آلزایمری چغندر حاوی نیترات است که به افزایش جریان خون به مغز و بهبود عملکرد شناختی کمک می کند.

غذاهای مضر برای بیماران آلزایمری کدامند؟

تحقیقات نشان می دهد که رژیم غذایی و غذای بیماران آلزایمری می تواند در پیشرفت بیماری آلزایمر نقش داشته باشد. برخی از غذاها می توانند باعث التهاب و آسیب به سلول های مغز شوند، در حالی که برخی دیگر می توانند به محافظت از مغز در برابر این آسیب ها کمک کنند.

غذاهای مضر برای بیماران آلزایمری عبارتند از:

  • غذاهای فرآوری شده: غذاهای فرآوری شده معمولاً حاوی مقادیر زیادی چربی اشباع، قند و نمک هستند. این غذای بیماران آلزایمری می توانند باعث التهاب و آسیب به سلول های مغز شوند.
  • غذاهای سرشار از چربی اشباع و ترانس: چربی اشباع و ترانس می توانند باعث افزایش کلسترول و خطر بیماری قلبی شوند. بیماری قلبی یکی از عوامل خطر ابتلا به آلزایمر است.
  • غذاهای سرشار از قند: قند می تواند باعث افزایش سطح قند خون و آسیب به سلول های مغز شود.
  • غذاهای سرشار از نمک: نمک می تواند باعث افزایش فشار خون و خطر بیماری قلبی شود.
  • الکل: الکل می تواند باعث التهاب و آسیب به سلول های مغز شود.

غذاهایی که برای بیماران آلزایمری مفید هستند عبارتند از:

  • غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان: از جمله غذای بیماران آلزایمری آنتی اکسیدان ها هستند که می توانند به محافظت از سلول های مغز در برابر آسیب کمک کنند. غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان عبارتند از: میوه ها و سبزیجات، آجیل و دانه ها و غلات کامل
  • غذاهای سرشار از چربی های سالم: دیگر انواع غذای بیماران آلزایمری چربی های سالم مانند امگا 3 می باشند که می توانند به کاهش التهاب و محافظت از سلول های مغز کمک کنند. غذاهای سرشار از چربی های سالم عبارتند از: ماهی، آجیل و دانه ها، روغن زیتون
    • غذاهای سرشار از پروتئین: پروتئین برای عملکرد سالم مغز ضروری است. غذاهای سرشار از پروتئین عبارتند از: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، حبوبات و آجیل و دانه ها . این غذای بیماران آلزایمری برای بهبود عملکرد مغز بیماران بسار مناسب است.

به طور کلی، یک رژیم غذایی سالم و متعادل که حاوی مقادیر زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل، آجیل و دانه ها و پروتئین بدون چربی است، برای بیماران آلزایمری مفید است. و می تواند غذای بیماران آلزایمری باشد.

در اینجا چند نکته برای کمک به بیماران آلزایمری و غذای بیماران آلزایمری آورده شده است:

  • غذاهای سالم را در دسترس قرار دهید. اگر غذاهای سالم در دسترس باشند، بیماران آلزایمری بیشتر احتمال دارد که آنها را انتخاب کنند.
  • غذاهای سالم را به روش های جذاب و خوشمزه آماده کنید. می توانید از ادویه جات و چاشنی های مختلف برای افزودن طعم به غذاها استفاده کنید.
  • به بیماران آلزایمری کمک کنید تا در مورد اهمیت رژیم غذایی سالم یاد بگیرند. می توانید با آنها در مورد مزایای غذاهای سالم و مضرات غذاهای ناسالم صحبت کنید.

با رعایت یک رژیم غذایی سالم، می توانید به بیماران آلزایمری در کاهش خطر ابتلا به بیماری و بهبود کیفیت زندگی آنها کمک کنید.

نکات تکمیلی رژیم غذایی سالم برای بیماران آلزایمری

رژیم غذایی سالم و غذای بیماران آلزایمری باید شامل انواع غذاهای مغذی باشد که به حفظ و بهبود عملکرد مغز و بدن کمک کنند. برخی از نکات تکمیلی که می توانید در نظر داشته باشید عبارتند از:

از مصرف گوشت قرمز، کره، پنیر، شکر، نمک و غذاهای سرخ شده و فست فود بپرهیزید یا آنها را به حداقل برسانید.

از مصرف ماهی، آجیل، روغن زیتون، چای سبز، چغندر، شربت افرا، کلم پیچ، اسفناج، توت ها و سایر مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها، اسیدهای چرب امگا 3، نیترات، کورکومین، فولات، ویتامین ها و مواد معدنی برای محافظت از مغز و کاهش التهاب بیشتر استفاده کنید.

از مصرف پری بیوتیک ها و پروبیوتیک ها برای تقویت سلامت روده و سیستم ایمنی و ارتباط آنها با سلامت مغز بیشتر بهره ببرید.

از مصرف مکمل هایی مانند ویتامین B12، ویتامین D، ویتامین E، کولین، آکتیل ل کارنیتین، گینکو بیلوبا، کوآنزیم Q10، کورسیتین، رزماری و زنجبیل برای بهبود عملکرد شناختی و کاهش علائم آلزایمر با مشورت پزشک استفاده کنید  .

از مصرف آب و مایعات کافی برای هیدراتاسیون بدن و جلوگیری از خشکی دهان و گرفتگی عضلات اطمینان حاصل کنید.

 

 

تغذیه مناسب سالمند بیمار

تغذیه چیست و چرا برای افراد مسن اهمیت دارد؟ غذاهای نرم نیازی به جویدن ندارند یا به اندکی نیاز دارند، و اینها یک گزینه مغذی برای افراد مسن در هنگام جویدن مشکل هستند. گزینه های نرم عبارتند از پوره سیب زمینی، بلغور جو دوسر، غلات نوزاد و غیره.

برخی از سالمندان به دلیل ضعیف شدن دندان ها یا عضلات فک، توانایی جویدن را از دست داده اند. برخی دیگر کارهای دندانپزشکی یا جراحی فک انجام داده اند و قادر به جویدن غذای معمولی نیستند. مهم است که آنها تغذیه کافی داشته باشند تا بدن خود را سالم نگه دارند و به زندگی مستقل در خانه خود ادامه دهند.

اهمیت غذاهای نرم

غذاهای نرم از این جهت مغذی هستند که فیبر، پروتئین، کربوهیدرات و غیره را تامین می کنند. دریافت این مواد مغذی هنگام جویدن برای سالمندان برای حفظ وزن سالم و حفظ جریان مواد مغذی در بدن برای سالمندان مهم است. غذاهای نرم نیز معمولا کم کالری هستند، بنابراین افراد مسن می توانند احساس سیری کنند و کالری زیادی را در یک جلسه نخورند. غذای نرم به تقویت سیستم ایمنی در سالمندان کمک می کند و به پیشگیری از بیماری ها و بیماری ها کمک می کند.

چرا برخی از افراد مسن به غذاهای نرم نیاز دارند؟

غذاهای نرم برای سالمندانی که در جویدن مشکل دارند فواید زیادی دارد. این شامل:

  • غذاهای نرم خطر سوء تغذیه و کاهش وزن را کاهش می دهند: غذاهای نرم اغلب سرشار از مواد مغذی مانند مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها و ویتامین های ضروری برای یک رژیم غذایی سالم هستند. همچنین خطر سوء تغذیه و کاهش وزن را کاهش می دهد. غذای نرم می تواند به سیر شدن کمک کند، بنابراین نیازی به پرخوری و مصرف غذاهای کم مواد مغذی نیست. معمولاً غذاهای نرم نیازی به جویدن ندارند و خوردن بخش های کوچکتر از یک وعده غذایی را آسان تر می کند.
  • غذاهای نرم هیدراتاسیون را بهبود می بخشند: غذاهای نرم اغلب محتوای آب بهتری نسبت به غذاهای سفت دارند و آنها را به گزینه ای سالم تر تبدیل می کند.
  • غذاهای نرم خطر سقوط و آسیب را کاهش می دهند: بیشتر غذاهای نرم نیاز به آماده سازی زیادی ندارند، که این امر باعث می شود سالمندان راحت تر غذای خود را آماده کنند و استقلال خود را در آشپزخانه حفظ کنند. جنبه آبرسانی غذاهای نرم نیز می تواند خطر افتادن در هنگام کم آبی بدن را کاهش دهد.
  • بسیاری از غذاهای نرم کالری کمتری دارند: از آنجایی که غذاهای نرم اغلب محتوای کالری کمتری نسبت به غذاهای سفت دارند، می توانند به سالمندان کمک کنند تا کالری دریافتی خود را کاهش دهند. این برای افرادی که سعی در لاغری دارند مفید است زیرا کالری کمتری دریافت خواهند کرد.
  • غذاهای نرم غذای راحت: غذای نرم می تواند جایگزین خوبی برای افرادی باشد که دوست ندارند رژیم غذایی خود را تغییر دهند و از غذاهای نرم لذت می برند. قرار دادن آنها به بخشی از رژیم غذایی می تواند به کاهش ناامیدی و ایجاد آرامش بیشتر در خود رژیم کمک کند. بسیاری از غذاهای نرم تری که فرد مورد علاقه شما از آن لذت می برد، اغلب غذاهای آرامش بخش نیز هستند که می توانند به تسکین اضطراب و استرس کمک کنند.
 
 

۱۰ غذای مقوی برای سالمندان بیمار

سالمندان چه غذاهای نرمی می توانند بخورند؟

پوره سیب زمینی میوه های تازه سوپ
محصولات لبنی تخم مرغ ماهی
بلغور جو دوسر مرغ و کوفته لوبیا
کوکی های نرم    
  1. پوره سیب زمینی

یکی از رایج ترین غذاهای نرم، پوره سیب زمینی شیرین است. آنها غذای سنتی پاییز و زمستان هستند، مخصوصاً وقتی با کره و شکر قهوه ای سرو می شوند. سیب زمینی شیرین خوشمزه است و روی آن کمی کره و شکر قهوه ای ریخته می شود.

  1. میوه های تازه

برخی از افراد مسن دوست ندارند زیاد میوه بخورند، بنابراین می توانید برخی از میوه های تازه را در رژیم غذایی خود به عنوان غذاهای نرم در نظر بگیرید. بستگان سالخورده شما هنوز هم می توانند از مزایای میوه ها لذت ببرند و در عین حال از کالری های غیر ضروری که به مقادیر زیاد میوه وارد می شود اجتناب کنند.

برخی از میوه های تازه ایده آلی که می توانید برای عزیزان خود تهیه کنید عبارتند از:

  • موز: برش موز به قطعات کوچک یک میان وعده آسان و سریع است. موز را با دارچین ترکیب کنید تا یک پوره دارچین ساده تهیه کنید، یا آن را پوره کنید تا یک وعده غذایی نرم و راحت هضم شود. فقط موز را در مخلوط کن بریزید تا بافت و قوام کاملی داشته باشد.
  • آووکادو: آووکادو میوه ای غنی از مواد مغذی است که منبع خوبی از فیبر غذایی است. آنها را می توان به صورت سس خامه ای درست کرد و به اکثر وعده های غذایی اضافه کرد. آووکادو برای نرم شدن نیازی به پختن ندارد. فقط قبل از تهیه و خوردن مطمئن شوید که کاملا رسیده باشند.
  • انبه: داشتن یک انبه رسیده یکی از بهترین ایده های غذای نرم سالمندان است. یک انبه رسیده نرم و راحت برای خوردن است. می توانید از یک انبه رسیده پوره درست کنید تا به بستنی وانیلی اضافه کنید تا یک میان وعده خوشمزه باشد.
  1. محصولات لبنی

سایر سالمندان ممکن است پذیرای محصولات لبنی مانند ماست، پنیر دلمه و پنیرهای نرم باشند.

  • ماست: ماست برای افراد مسن مفید است. غذای نرم عالی برای بزرگسالان مسن زیرا صاف، خامه ای، سبک و سیر کننده است. می توان آن را با میوه های ریز خرد شده، مربا یا عسل شیرین کرد یا در انواع طعم دار مانند لیمو، تمشک، وانیل یا توت فرنگی میل کرد.
  • پودینگ: می توانید پودینگ کدو تنبل را برای دسر سرو کنید یا پودینگ استیک و قارچ درست کنید. قبل از اضافه کردن گوشت به پودینگ مطمئن شوید که گوشت به خوبی چرخ شده است. برای درست کردن یک شام خوشمزه، می توانید مقدار بیشتری آب خوری اضافه کنید.
  • پنیر: می توان آن را به شکل یک دسر صاف درست کرد یا با میوه ها و بستنی مخلوط کرد. در صورت تمایل می توانید آن را به صورت ساده یا با سالاد میل کنید.
  1. تخم مرغ مخلوط

تخم مرغ آب پز سفت غذای اصلی صبحانه برای اکثر افراد مسن است، اما تخم مرغ های همزده نرم نیز یک جایگزین عالی هستند. جویدن و بلعیدن تخم‌مرغ‌های آب پز نرم بسیار راحت‌تر از تخم‌مرغ‌های پخته شده است زیرا لاستیکی یا نشاسته‌ای نیستند. تخم مرغ نرم را می توان به تنهایی خورد یا روی نان تست با کره یا مارگارین میل کرد. پیشنهاد میکنیم مقاله <<فواید تخم مرغ برای سلامتی در سالمندان>> را که قبلا منتشر کردیم را مطالعه کنید.

  1. سوپ

سوپ ها می توانند راهی عالی برای وارد کردن پروتئین به رژیم غذایی بستگان مسن شما باشند. می توانید انواع سوپ ها را با استفاده از سبزیجاتی مانند هویج، کرفس یا سوپ کلم درست کنید. همچنین می توانید آب مرغ خانگی درست کنید و آن را با سبزیجات بخارپز و سیب زمینی سرو کنید. پیشنهاد میکنیم حتما مقاله «« سوپ مقوی برای سالمندان »» را که قبلا منتشر کردیم را مطالعه کنید.

  1. ماهی

خوردن ماهی برای افراد مسن می تواند دشوار باشد، به خصوص اگر آنها در جویدن مشکل دارند. ماهی قزل آلا به دلیل بافت پوسته پوسته و گوشتی، ماهی خوبی برای امتحان کردن در غذاهای نرم است. برای پر کردن معده می توانید استیک ماهی قزل آلا را با برنج سرو کنید.

  1. بلغور جو دوسر

تهیه بلغور جو دوسر آسان است و می تواند راهی عالی برای شروع روز باشد. مقداری شکر قهوه ای یا دارچین را روی بلغور جو دوسر اضافه کنید تا شیرینی و طعم بیشتری داشته باشید. همچنین ممکن است بخواهید میوه یا آجیل را نیز در بالا اضافه کنید.

  1. مرغ و کوفته

مرغ و کوفته ها غذاهای ساده و آسانی هستند که بسیاری از افراد مسن با خوردن آنها بزرگ شده اند. برای ادویه‌تر کردن غذا، می‌توانید سیر، پیاز یا پوره سیب‌زمینی را به کوفته‌ها اضافه کنید.

 
  1. لوبیا

لوبیا پخته یک غذای نرم کلاسیک است که در خانه تهیه می شود یا در فروشگاه مواد غذایی خریداری می شود، کنسرو شده و آماده مصرف است. می توانید ادویه های مورد علاقه خود را قبل از پختن لوبیا در آن قرار دهید. قبل از پخت کمی نمک، فلفل و شکر (خیلی کم!) به حبوبات اضافه کنید.

  1. کوکی های نرم

کوکی‌های نرم میان‌وعده‌ای عالی برای افراد مسن هستند که ممکن است در خوردن غذاهای جامد بیش از حد مشکل داشته باشند زیرا بسیار کوچک و نرم هستند. می‌توانید با استفاده از کره، شکر قهوه‌ای و آرد کوکی‌های خانگی درست کنید یا از جعبه‌های میکس کوکی‌های تجاری استفاده کنید تا همه چیز ساده باشد. نگران اضافه کردن کره ذوب شده نخواهید بود زیرا هنگام تهیه کوکی های نرم نیازی به پخت زیاد نیست.

 

غذای مقوی برای بیماران سالمند ضعیف

در اینجا ۱۵ ماده غذایی برای سالمندان وجود دارد که برای قلب، بدن و روح عالی هستند!

پروتئین ها آجیل ها میوه ها سبزیجات و غلات لبنیات
ماهی گردو توت ها سبزیجات شیر کم چرب
مرغ بدون پوست بادام ها گلابی، هلو هویج پنیر کم چرب
تخم مرغ بادام هندی سیب، پرتقال غلات کامل جایگزین کره
  • پروتئین

  • ماهی

بله، یکی از بهترین غذاها برای تقویت سلامت قلب پر از چربی است! ماهی‌هایی مانند سالمون یا ماهی تن حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که با بیماری‌های قلبی عروقی مقابله می‌کنند. دستور العمل های آسان برای سلامت قلب سالمندان را با ماهی به عنوان غذای اصلی در فر تهیه کنید. برای کسانی که از غذاهای دریایی لذت نمی برند، مکمل های روغن ماهی برای دریافت امگا ۳ روزانه در دسترس هستند.

  • مرغ بدون پوست

مرغ بدون پوست و بوقلمون با گیاهان تازه و ادویه جات که به عنوان گوشت بدون چربی شناخته می شوند، اصلی ترین وعده های غذایی کم سدیم برای سالمندان هستند. با برداشتن پوست و بدون نمک افزوده، افراد مسن از وعده های غذایی سالم استفاده می کنند، به خصوص اگر فشار خون بالا نگران کننده باشد.

  • تخم مرغ

در حالی که تخم مرغ سرشار از کلسترول است، اگر به درستی تهیه شود و در حد متعادل مصرف شود، مغذی و برای قلب مفید است. از تخم مرغ سرخ شده پرهیز کنید و از این پروتئین بدون زرده لذت ببرید، جایی که تقریبا تمام کلسترول در آن یافت می شود.

 
  • آجیل

  • گردو

یک میان وعده فوق العاده، گردو (مانند ماهی) سرشار از چربی های امگا ۳ است و انتخاب خوبی برای جلوگیری از مشکلات قلبی است. آنها همچنین منبع عالی فیبر هستند.

  • بادام ها

بادام سرشار از چربی‌های غیراشباع، یکی دیگر از آجیل‌های سالم است و باید بدون نمک و شکر فراوان از آن لذت برد، که می‌تواند به چالش‌های سلامت قلب منجر شود. این آجیل همچنین یک میان وعده خوب برای کاهش کلسترول بد یا لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) است.

  • بادام هندی

بادام هندی بدون نمک یا کم سدیم را برای فواید سلامت قلب انتخاب کنید. بادام هندی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد، می‌تواند به کاهش فشار خون و بهبود رتبه‌بندی کلسترول برای برخی مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.

 
  • میوه ها

  • توت ها

از زغال اخته گرفته تا توت فرنگی، شاه توت، تمشک و زغال اخته، میوه های این گونه پر از آنتی اکسیدان های مغذی، فیبر، ویتامین ها و البته آب میوه های خوشمزه هستند! آماده سازی وعده های غذایی برای سالمندان باید شامل انواع توت ها، به خصوص در سالاد و ماست های کم چرب باشد.

  • گلابی، هلو

میوه های تازه از جمله گلابی و هلو هر دو بسیار مغذی هستند و می توانند سلامت قلب و همچنین هضم خوب و ضد التهاب را تقویت کنند. با این حال، مهم است که آن میوه‌ها تازه باشند و در شربت‌ها یا لعاب‌های سنگین که اغلب حاوی قند زیادی هستند، کنسرو نشده باشند.

  • سیب، پرتقال

مانند گلابی و هلو، سیب و پرتقال تازه غذاهای سالمی برای افراد مسن هستند، از فیبر و پتاسیم بالا در پرتقال گرفته تا پلی فنول های موجود در سیب. همین نگرانی در مورد کنسرو سیب و پرتقال نیز صدق می کند. میوه های خشک نیز کمتر سالم هستند، زیرا این فرآیند در واقع بسیاری از فواید سالم را از بین می برد.

 
  • سبزیجات و غلات

  • سبزیجات

اسفناج، سبزیجات سالاد، کاهو تازه، کلم پیچ، و بسیاری از انواع دیگر سبزیجات برگدار ویتامین ها و مواد مغذی حیاتی را برای تقویت سلامت قلب افزایش می دهند. بهترین انواع سبزیجات سبز رنگ معمولاً سبز تیره هستند. سبزی‌های برگ‌دار پایه‌ای عالی برای آشپزی سالمندان هستند، به‌ویژه هنگام تهیه وعده‌های غذایی برای افرادی که فشار خون بالا دارند یا در معرض خطر بالای بیماری‌های قلبی عروقی هستند.

  • هویج

هویج یک میان وعده رنگارنگ و خوش طعم یا علاوه بر بسیاری از غذاها، سرشار از خواص مفید برای قلب است. هویج کلسترول بد را کاهش می دهد که می تواند منجر به بیماری قلبی شود و زمانی که کاهش وزن یک هدف است، یک غذای مورد توجه است.

  • غلات کامل

گنجاندن غلات کامل در رژیم غذایی سالمندان به کاهش نگرانی های قلبی از جمله اثرات دیابت نوع ۲ کمک می کند. غلات کامل شامل ریک قهوه ای است e، سبوس، بلغور جو دوسر، جو، سورگوم و بسیاری از انواع دیگر.

 
  • لبنیات

  • شیر کم چرب

در حالی که حتی شیر کم‌چرب یا کم‌چرب هنوز حاوی چربی‌های ناسالم است، مصرف آن در حد اعتدال (معمولاً دو یا سه وعده در روز) فوایدی برای سلامت قلب مانند مصرف کلسیم به همراه خواهد داشت. بهتر است از شیر طعم دار خودداری کنید، زیرا اغلب چربی و شکر ناسالم را اضافه می کند.

  • پنیر کم چرب

بسیاری از انواع پنیر خوشمزه با گزینه های کم چرب تهیه می شوند که چربی های ترانس و چربی های اشباع شده اغلب در پنیرهای سنتی را محدود می کند. هنگامی که در مقادیر محدود مصرف می شود، پنیرهای کم چرب می توانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم برای قلب باشند.

  • جایگزین کره

در حالی که کره سنتی حاوی کلسیم و ویتامین D است، با محتوای چربی بالا نیز پر شده است. جایگزین‌های سالم برای کره مانند اسپری آووکادو، روغن‌های گیاهی، کره‌های آجیل یا جایگزین‌های دیگر را در نظر بگیرید.

 

انواع پوره برای سالمندان

  • مک و پنیر

همه ماکارونی و پنیر را دوست دارند. خوشبختانه، پوره کردن این غذا بسیار آسان است و فرد مورد علاقه شما از آن لذت خواهد برد. برای شروع، غذا را طوری آماده کنید که انگار برای خودتان درست می کنید. ماک و پنیر خود را به همراه یک فنجان شیر گرم به غذاساز یا مخلوط کن اضافه کنید و مخلوط کنید. خودشه! سرو را با مقداری سس سیب یا پودینگ به عنوان دسر در نظر بگیرید.

  • پوره گل کلم

تبدیل سبزیجات به شکل پوره خوشمزه بسیار آسان است و گل کلم نیز از این قاعده مستثنی نیست. با جوشاندن گل کلم خود شروع کنید تا نرم شود. آبکش کنید و نصف فنجان مایع را ذخیره کنید. گل کلم را داخل مخلوط کن بریزید و کمی نمک، فلفل، پودر سیر، کره و مایعی که ذخیره کرده بودید بریزید. آنقدر عمل کنید تا بافت صاف شود.

  • آووکادو، مرغ و سیب زمینی

یک شام سالم که همه پایه های شما را پوشش می دهد، آووکادو، مرغ و سیب زمینی به خوبی با هم ترکیب می شوند. یک عدد سیب زمینی پخته را خرد کنید؛ یک سینه مرغ کوچک و بدون استخوان؛ و نصف یک آووکادو مواد خود را در کنار نمک، فلفل و دو قاشق چایخوری شیر در غذاساز قرار دهید.

  • اسموتی انبه و موز

یک نوشیدنی دسر سالم، دستور تهیه اسموتی موز انبه برای همه خوشمزه است. یک موز یخ زده و ورقه شده را با یک انبه منجمد و خرد شده در کنار یک فنجان ماست یونانی ساده، کمی عسل و دو قاشق چایخوری شیر بادام مخلوط کنید. این کار را تا زمانی که اسموتی بدون تکه های میوه یکدست شود، عمل کنید.

  • سوپ کدو تنبل

این لذت فصلی یک غذای پوره شده آسان و در عین حال خوشمزه است. برای طعم دادن به ۵ فنجان پوره کدو تنبل، ۳ فنجان آب سبزیجات، یک قاشق چایخوری زنجبیل، نصف فنجان خامه غلیظ، ۱ فنجان پیاز، ۱ حبه سیر، نصف قاشق چایخوری جوز هندی و نمک و فلفل نیاز دارید. . تمام مواد را به یک قابلمه اضافه کنید و خامه غلیظ را کنار بگذارید و بگذارید بجوشد. حرارت را کم کنید و بگذارید ۳۰ دقیقه بجوشد. پس از آن، غذا را در یک پردازنده پوره کنید تا زمانی که غلظت آن مطلوب باشد. پوره را در تابه برگردانید و آن را به جوش بیاورید و بجوشانید. خامه غلیظ را بعد از حدود ۲۰ دقیقه جوشیدن اضافه کرده و سرو کنید.

  • سوپ پنیر بروکلی خامه ای

برای شروع، باید یک سس سفید درست کنید تا به عنوان پایه استفاده شود. دو قاشق غذاخوری روغن و کره را با سه قاشق غذاخوری آرد مخلوط کنید. مخلوط را روی حرارت بگذارید و وقتی شروع به حباب زدن کرد، یک فنجان شیر بدون چربی اضافه کنید. اجازه دهید سس بجوشد تا غلیظ شود. بعد، سس را در کنار کلم بروکلی خود داخل غذاساز اضافه کنید، تا زمانی که یکدست شود، آن را پردازش کنید. مخلوط را با یک چهارم فنجان پنیر رنده شده در تابه ای اضافه کنید و اجازه دهید پنیر ذوب شود. سرو کنید و لذت ببرید!

  • خوراک گوشت گاو

در حالی که این دستور غذایی خاص برای خورش گوشت گاو است، این فرمول برای هر گوشت و سبزیجات مناسب است. برای شروع، ۴ اونس گوشت گاو (یا گوشت بدون استخوان دیگر) را در کنار نصف فنجان مایع داخل غذاساز بریزید – ما آبگوشت یا آبگوشت را توصیه می کنیم. هر سبزی که دوست دارید اضافه کنید – نخود، کرفس و هویج همگی خوب عمل می کنند. مقداری نمک و فلفل به دلخواه اضافه کنید. اگر نیاز به غلیظ شدن خورش دارید، تکه های سیب زمینی را اضافه کنید.

  • اسپاگتی و کوفته

نصف فنجان نودل اسپاگتی پخته شده و دو کوفته از قبل پخته شده را در یک پردازنده بریزید. بعد نصف فنجان سس اسپاگتی و سه چهارم فنجان آب داغ اضافه کنید. در صورت تمایل مقداری پارمزان بپاشید. آنقدر این کار را انجام دهید تا بافت صاف شود و هیچ تکه ای باقی نماند

 
 

 

 

تغذیه در افراد مبتلا به دیابت

در رژیم‏ های غذایی بیماران مبتلا به دیابت مقدار کربوهیدرات موجود در رژیم به دقت تنظیم می ‏شود و این کربوهیدرات در وعده‏ های غذایی مختلف در طول روز تقسیم می‏ شود تا از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری شود. به همین دلیل همواره توصیه می‏ شود که وعده ‏های غذایی به صورت کاملا منظم و بر طبق ساعات منظم مصرف شوند. انتخاب مواد غذایی که در رژیم این بیماران گنجانده می‏ شود با توجه بسیاری صورت می ‏گیرد و متخصص تغذیه با توجه میزان قند موجود در ماده‏ ی غذایی و اثر این ماده بر قند خون و همچنین نوع دارویی که بیمار مصرف می‏ کند، نوع غذا را انتخاب می ‏کند. بسیاری از بیماران پس از گذراندن دوره ‏هایی از رژیم غذایی به نتایج بسیار خوبی در رابطه با کنترل بیماری می رسند.
 

انتخاب درست مواد غذایی

برای کنترل دیابت نه تنها باید رژیم غذایی را رعایت کرد بلکه باید مواد غذایی را درست انتخاب کرد. در رژیم‏های غذایی بیماران مبتلا به دیابت از مواد غذایی که قند خون را به سرعت و به میزان زیادی بالا می ‏برند پرهیز می ‏شود. به این مواد اصطلاحاً مواد غذایی با شاخص گلیسمیک بالا گفته می ‏شود. برای مثال هندوانه از میوه‏ هایی است که شاخص گلیسمیک بالایی دارد و مصرف آن به صورت کنترل نشده باعث افزایش شدید قند خون در بیماران مبتلا به دیابت می ‏شود و این بیماران باید در مصرف این میوه ها دقت کنند و در صورت تمایل به مصرف آن ها، باید اندازه مشخص با توجه به واحد میوه مصرف شود.
 

مصرف فیبر در رژیم غذایی

مصرف فیبر غذایی در رژیم بیماران مبتلا به بیماری‏ دیابت بیشتر از افراد دیگر توصیه می‏ شود. پژوهش‏های مختلفی که در مورد نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل دیابت صورت گرفته است نشان داده ‏اند که مصرف فیبرهای غذایی به ویژه ترکیباتی که حاوی ترکیبی از فیبرهای محلول و نامحلول هستند نقش مثبتی در کاهش و کنترل قند خون دارند. به همین دلیل توصیه می ‏شود که بیماران مبتلا به دیابت به همراه غذا، مقادیر کافی سبزیجات مصرف کنند و نان‏های سبوس‏دار و غلات سبوس‏دار را به جای نان‏های معمولی استفاده کنند. مواد حاوی فیبر غذایی شامل: حبوبات مثل لوبیا و عدس و میوه هایی مثل سیب ، گلابی ، زردآلو ، میوه های توت مانند ، پرتقال ، هلو و آلو حاوی فیبر هستند که سطح قند خون را به کندی افزایش می دهند، ولی در مصرف آنها نباید زیاده روی کنید .
 

مصرف اسیدهای چرب امگا 3

مصرف اسید چرب امگا 3 که در منابع غذایی مختلفی مثل ماهی، گردو و سویا وجود دارد در بیماران مبتلا به دیابت به ویژه در کودکان مبتلا به این بیماری به کنترل و کاهش قند خون کمک می‏ کند.  

توصیه های غذایی افراد مبتلا به دیابت

در زیر توصیه های کلی را که اکثر افراد مبتلا به دیابت باید رعایت کنند را متذکر می شویم: 1- غذا را در شش وعده مصرف کنید .(صبحانه، ساعت ده، ناهار، عصرانه، شام و قبل از خواب) و ساعات صرف غذا منظم باشد .
2- مصرف مواد نشاسته ای مثل برنج، نان، ماکارونی، سیب زمینی طبق مقادیر گفته شده در رژیم غذایی تنظیم شده توسط متخصص تغذیه باشد و ترجیحا از نان های سبوس دار مانند نان سنگک ، نان جو استفاده کنید .
3- از مصرف قندهای ساده مثل قند، شکر، شکلات، آب نبات، انواع کیک و شیرینی، عسل، مربا، نوشابه، بستنی، کمپوت، آب میوه های شیرین شده و دسرهای شیرین خودداری کنید .
4- مصرف غذاهای چرب مثل کره، خامه، سرشیر، انواع سس، سوسیس، کالباس، ژامبون، دل، جگر، کله پاچه، لبنیات پرچرب و غذاهای کنسرو شده مثل تن ماهی مجاز نمی باشد .
5- مصرف نمک محدود شود. نمک سرسفره حذف شده و از مصرف غذاهای نمک سود شده مثل ماهی دودی، چیپس، پفک، خیار شور، سس گوجه فرنگی، زیتون، آجیل، تخمه شور و مواد غذایی کنسرو شده خودداری کنید .
6- میوه و سبزی حتی الامکان بصورت تازه مصرف شود . مصرف کدو و خیار با پوست به همراه ماست توصیه می شود .
7- مصرف موادغذایی اشتها آور مثل آبلیمو، سرکه و ترشی در بیماران مبتلا به دیابت کاهش یابد.
8- از مصرف غذاهای سرخ شده مثل مرغ ، ماهی و گوشت سرخ شده و سیبب زمینی سرخ کرده خودداری شود .
9- پوست مرغ و ماهی و چربی های قابل مشاهده بر روی گوشت قبل از طبخ از آن جدا شود .
10- غذاها بصورت کبابی و آب پز تهیه شود .
11- برای جلوگیری از افت قند خون در هنگام خواب ، بهتر است یک میان وعده پیش از خواب مصرف کنید .
12- روزانه نیم ساعت پیاده روی با سرعت یکنواخت و متوسط به خصوص پس از صرف غذا ، در تنظیم سطح گلوکز خون موثر است .
13- در زمان افت قند که علائم آن عرق سرد، لرزش، تاری دید، ضعف و بیحالی، تپش قلب، سرگیجه، رنگ پریدگی، گیجی، تنفس تند و کوتاه و حالت تهوع می باشد از شربت قند ( یک قاشق غذا خوری شکر در یک لیوان آب )، یا یک قاشق غذاخوری عسل یا نصف لیوان آب میوه استفاده کنید . اگر بعد از 15 دقیقه علائم برطرف نشد دوباره از اقلام ذکر شده مصرف کنید .

 

تغذیه در بیماران مبتلا به صرع

در بسیاری از بیماران مبتا به صرع عامل تحریک کننده مشخصی برای ایجاد تشنج وجود ندارد ولی عواملی از جمله استرس خستگی و هیجانات شدید میتواند باعث کاهش مقاومت بدن شده و احتمال بروز تشنج را زیاد می کند .
در تعداد کمی از افراد مبتا به صرع میتوان عوامل تحریک کننده مشخصی را برای بروز تشنج پیدا کرد برخی از این عوامل عبارتند از : نور، صدای بلند، تب و قاعدگی (در زنان). در این بیماران توصیه های خاصی برای پیشگیری از تشنج ها وجود دارد که بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
تا کنون هیچ شواهد علمی حاکی از تشدید تشنج به دلیل مصرف غذاهای رایج مانند (لبنیات) وجود ندارد و باورهای غلط نباید باعث محرومیت بیمار از مصرف غذاهای مفید مانند ماست و شیر بشود. ولی توصیه های تغذیه ای خاصی برای بیماران مبتا به تشنج و صرع وجود دارد که اهم آنها در ذیل مطرح شده اند:

توصیه اول:

همه بیمارانی که از داروهای ضد تشنج استفاده می کنند باید برای پیشگیری از ابتا به پوکی استخوان که از عوارض اکثر داروهای ضد تشنج است توصیه های زیر را جدی بگیرند:

  • فعالیت ورزشی روزانه (با رعایت احتیاط های لازم) بسیار مفید است.
  • رژیم غذای مناسب که سرشار از کلسیم و ویتامین “د” باشد (مانند لبنیات) بسیار مفید و لازم است.
  • سیگار کشیدن مضر است و باعث تشدید پوکی استخوان میشود.
  • مصرف زیاد کافئین (موجود در چای، قهوه، نوشابه های گازدار و شکلات) مضر است.
  • مصرف الکل مضر است.

می توانید از قرصهای مکمل حاوی کلسیم و ویتامین “د” استفاده کنید . (با نظر پزشک)

توصیه دوم:

آیا ویتامین ها یا محصولات گیاهی می توانند در جلوگیری از تشنج کمک کنند؟
در حال حاضر هیچ گونه شواهدی دال بر موثر بودن مواد گیاهی در جلوگیری از تشنج وجود ندارد. در مورد ویتامین ها و اماح باید گفت مه در موارد نادری کمبود ویتامین B6 ،منیزیم یا کلسیم منجبر به تشنج می شود که در موارد فوق، مصرف این مواد توصیه میشود. با این حال مصرف انواع ویتامین ها بدون نظر پزشک توصیه نمیشود. البته گاهی پزشک ترکیبات ویتامین را به عنوان مکمل برای بیمارش تجویز میکند که اغلب برای جبران کمبود ویتامین های ناشی از مصرف داروهای ضد تشنج است.

توصیه سوم:

نکات اختصاصی در مورد داروهای ضد تشنج

  • اگر توپیرامات و زونیساماید مصرف می کنید: زیاد آب بنوشید. از عوارض توپیرامات ابتا به سنگ کلیه است و مصرف زیاد آب ( ۶ تا ۸ لیوان در شبانه روز) از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری میکند.
  • اگر کارباماپزپین مصرف میکنید: از مصرف انار و گریپ فروت بپرهیزید. این میوه ها با داروی شما تداخل دارند و مصرف آنها ممکن است باعث مسمومیت دارویی شود.

توصیه چهارم:

نکات متفرقه

  • از مصرف آمینواسیدها (موجود در مکمل های ورزشی) بپرهیزید. این مواد ممکن است باعث بروز تشنج شوند.
  • از مصرف زیاد آسپارتام (شیرین کننده مصنوعی موجود در غذاهای رژیمی) بپرهیزید. این ماده ممکن است باعث بروز تشنج شود.
  • اگر آلرژی (حساسیت) غذایی خاصی دارید، از مصرف آن ماده غذایی پرهیز کنید.آن غذا ممکن است باعث بروز تشنج شود.
  • داروهای دیگر را با مشورت پزشکان مصرف نمایید. بطور مثال بوپروپیون و یا ماپروتیلین خاصیت تشنج زایی ریادی دارند.

Epilepsy و رژیم درمانی

  • رژیم غذایی بر اساس سن و نوع فعالیت بیمار تنظیم می گردد.
  • پروتئین ها در حد تامین نیاز بیمار در نظر گرفته می شود ( ۰/۸ تا یک گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن)
  • رژیم بیماران صرعی (کتوژینک) با کربوهیدرات پایین ، پروتئین کافی و چربی بالا در نظر گرفته می شود.
  • بسته به شرایط بیمار ممکن است رژیم های …… بیشتر و بهتر عمل گردد.
  • روغن های ….. (با زنجیره متوسط اسید چرب ) به دلیل جذب بالا جهت این بیماران در نظر گرفته می شود.
  • کولاها ، الکل ، قهوه ، چای در رژیم کتوژینک توصیه نمی گردد.
  • مکمل هایی مانند calcium و ……….. توصیه می شود.
  • یک رژیم پر فیبر (سبزیجات)و مایعات برای جلوگیری از یبوست مفید است .
  • داروهایی که CHO بالایی دارند در صورت استفاده از رژیم کتوژنتیک ، باید مانیتور شوند .
  • پسیلیوم و جنسیک نباید با ( Depakote ) مصرف شوند .