کمیکال چیست؟
در گذشته موادی با اسامی آپولو، کوئین و آواتا وارد ایران شدند، این مواد هیچ نشانی از مخدر و یا کانابیس در خود نداشتند. با این فرض که این مواد اعتیادآور نیستند و عوارضی ندارند در بسته بندیهای جذاب عرضه و مورد استقبال جوانان و نوجوانان قرار گرفت. اما زمانی این تقاضا بیشتر شد که مراسوئیت وارد ایران و با گیاه مریمگلی ترکیب و پخته شد و به این ترتیب کمیکال به دست آمد.
این ماده نوعی روانگردان از خانواده AM که همان ماریجوانای صنعتی است. چیزی که در گیاه شاهدانه و مشتقات آن مثل ماریجوانا باعث بروز حالاتی خاص میشود THC نام دارد. این ماده در نوع صنعتی نیز وجود دارد و باعث بروز حالات روحی و روانی خاصی در مصرفکننده میشود. اثر ماریجوانای صنعتی بسیار بیشتر از نوع طبیعی آن است.
کمیکال چگونه مصرف میشود؟
کمیکال به شکل دانههای قهوهای ریز هستند که معمولا با دیگر مواد اعتیادآور مثل ماریجوانا مصرف میشود. کمیکال هم به صورت اسپری و هم به صورت سیگار و بیشتر در میهمانی و دورهمیها جوانان و نوجوانان استعمال میشود؛ این ماده بسیار اعتیادآور است به گونهای حتی یک بار مصرف هم میتواند فرد را وابسته کند.
کانابینوئیدهای خانوادهی AM (ماریجوانای صنعتی) آگونیستی برای گیرندههای کانابینوید مغز انسان هستند که در واقع با اتصال به گیرندههای که در مغز، ریه، کلیه و کبد قرار دارد بر بدن مصرف کننده اثر میگذارند، عملکر طبیعی مغز را تغییر میدهند و تاثر روانی و جسمی متعددی در بدن فرد دارند یکی از مهمترین تاثیرات آنها اختلال یا از بین رفتن حافظه کوتاه مدت است.
همچنین مصرف این ماده موجب افزایش فشارخون میشود و مصرفکننده حالتی شبیه به سکته مغزی را تجربه میکند، این حالت حدود 10 الی 15 دقیقه طول میکشد حالتی شبیه به کما. بعد از بهوش آمدن نیز مصرفکننده به تهیه و مصرف آن فکر میکند.
تی یک بار مصرف کمیکال نیز میتواند باعث اعتیاد مصرفکننده شود بهویژه که خواب بعد از استعمال کمیکال برای مصرفکننده بسیار لذتبخش است و بعد از بیداری نیز هم میل به مصرف دوباره دارد و از طرفی مجبور به مصرف دوباره است زیرا ممکن است با افت فشارخون و یا تشنج روبهرو شود.
عوارض مصرف کمیکال
بسیاری به اشتباه تصور میکنند این ماده عوارضی ندارد، در صورتی این ماده شیمایی نیز مانند دیگر مواد عوراض متعددی دار و حتی در دراز مدت اثرات مخرب این ماده بسیار بدتر است.
عوارض کوتاه مدت مصرف کمیکال:
- سرگیجه
- حالت تهوع
- توهم دیداری و شنیداری
- سفر در مکان و زمان
- احساس سرخوشی
- خندههای زیاد
- زندگی را آرام دیدن
- شل شدن اعضا بدن
- خوابهای کوتاه و بریده بریده
- عدم تعادل در صحبت و رفتار فیزیکی
- صحبتهای نا به جا
- افزایش فشار خون و فرورفتن در کمای کوتاهمدت
عوارض بلند مدت کمیکال
- کاهش قدرت حافظه
- اختلال در به خاطر آوردن خاطرات و وقایع
- کاهش قدرت عکسالعمل افراد
- اختلالات روانی
- انزوا
- عدم مسئولیتپذیری
- کاهش روابط اجتماعی
کانابینوئیدهای طبیعی و سنتی خطری مثل بیشمصرفی و مرگ ندارند ولی نوع صنعتی و دستساز آنها مثل کمیکال به دلیل دوز بالا میتواند ریسک اوردوز و مرگ را بالا ببرد.
همچنین مصرف طولانی مدت این ماده باعث تغییراتی در DNA میشود و مردان در صورت مصرف طولانی مدت دیگر قادر به فرزندآوری نیستند.
ترک اعتیاد به کمیکال
با اینکه به وضوح مشخص است که فرد به مصرف این ماده اعتیاد دارد ولی خودفرد تمایل چندانی به ترک مصرف نشان نمیدهد شاید یکی از دلایل این مسئله باور غلط عموم جوانان درباره کمیکال باشد که اعتیادآور نیست یا ترک آن درد و خماری و … ندارد، در حالی که این عوارض باشدت بیشتری بروز پیدا میکند برخی علائم و نشانههای ترک کمیکال:
- غصه خوردن
- تشنج
- گریههای طولانیمدت
- افسردگی ناشی از مصرف
- گوشهگیری
- تکرار صحبتهای عامیانه
- کلمات غیرمنطقی
نحوه ترک کمیکال
ترک کمیکال از آنجایی که ماده تشکیلدهنده آن ماریجوانای صنعتی است تقریباً شبیه به ترک ماری جونا است. برای ترک این کانابینوئیدها تقریباً به شش هفته زمان نیاز داریم تا اثرات این ماده از جسم بیمار خارج شود بسته به میزان مصرف و شدت اعتیاد میتواند تا 10 هفته هم طول بکشد.
با شروع دوره ترک و درمان اعتیاد باید بهطور کامل مصرف کمیکال قطع شود در غیر این صورت همه تلاشها بیفایده است، برای قطع مصرف و یافتن اراده آن بهتر است فرد از مشاوره روانشناسی کمک بگیرد. ترک این مواد تقریبا سه مرحله دارد.
مرحله اول ترک کمیکال
در این مرحله نشانههای فیزیکی و جسمانی ترک کمیکال خود را نشان خواهند داد این دوره تقریبا دوازده روز ادامه دراد. این مرحله بسیار سخت است و احتمال دارد به دلیل شدت نشانهها فرد دوباره به سمت مصرف کشیده شود. با راهکارهای که متخصصین درمان اعتیاد به فرد ارائه میدهد میشود از فشار جسمی این دوره کم کرد.
فرد باید هدفش از گذراندن این دوره را مشخص کند، یعنی هر روز به خود یادآور شوید که میخواهید مصرف این ماده را کنار بگذارید و درباره تغییرات جسمی و روحی خود را بررسی کرده و درمانگر را مطلع کنید.
نشانههای جسمی ترک در این دوره
- عرق زیاد
- اختلال در خواب
- سرگیجه و سردرد
- حالت تهوع و استفراغ
- دردهای عضلانی
- بیقراری و سردرگمی
- سوء هاضمه
از آنجایی که کانابینوئیدهای سنتز شده یا همان ماری جوانای صنعتی بیشتر از نوع طبیعی قویتر هستند، نشانههای ترک نیز شدت بیشتری دارند.
مرحله دوم ترک کمیکال
این مرحله تا هفته سوم ادامه داد، در این دوره فرد دچار احساسات منفی و بدبینی میشود. در این دوره استفاده از رژیم غذایی مناسب، ورزش و بررسی علائم و مشکلات میتوان عملکرد بهتری داشته باشد، همچنین ادامه جلسات رواندرمانی در این دوره بسیار مهم است و به بهبود عملکرد کمک میکند، علائمی که در این دوره بروز میکند عبارتند از:
- عدم توانایی در انجام امور روزمره
- نداشتن تعادل
- عدم توانایی در بروز احساسات
- وسوسه مصرف دوباره
در این مرحله باید فرد روشهای افزایش اعتماد به نفس را بیاموزد و سعی در برطرف کردن مشکلات روزمرهاش داشته باشد تا به تدریج بهبود یابد.
مرحله سوم ترک کمیکال
این مرحله بهنوعی شروع دوباره برای بیمار بهحساب میآید و در همین مرحله است که تأثیرات روحی-روانی و اجتماعی خود را نشان میدهند. فرد در این مرحله به شناخت جدیدی از خود میرسد و باید با افزایش انگیزه و اعتماد به نفس به مسیر درمان اعتیاد خود ادامه دهد.
انزوا، عدم مسئولیتپذیری، ضعف روابط عمومی و اجتماعی، پدید آمدن مشکلات عصبی از اثرات مخرب اعتیاد به کمیکال است که در این مرحله با کمک گرفتن از روانشناس و روانپزشک میتواند مسیر را هموارتر کند.