با اینکه به وضوح مشخص است که فرد به مصرف این ماده اعتیاد دارد ولی خودفرد تمایل چندانی به ترک مصرف نشان نمیدهد شاید یکی از دلایل این مسئله باور غلط عموم جوانان درباره کمیکال باشد که اعتیادآور نیست یا ترک آن درد و خماری و … ندارد، در حالی که این عوارض باشدت بیشتری بروز پیدا میکند برخی علائم و نشانههای ترک کمیکال:
ترک کمیکال از آنجایی که ماده تشکیلدهنده آن ماریجوانای صنعتی است تقریباً شبیه به ترک ماری جونا است. برای ترک این کانابینوئیدها تقریباً به شش هفته زمان نیاز داریم تا اثرات این ماده از جسم بیمار خارج شود بسته به میزان مصرف و شدت اعتیاد میتواند تا 10 هفته هم طول بکشد.
با شروع دوره ترک و درمان اعتیاد باید بهطور کامل مصرف کمیکال قطع شود در غیر این صورت همه تلاشها بیفایده است، برای قطع مصرف و یافتن اراده آن بهتر است فرد از مشاوره روانشناسی کمک بگیرد. ترک این مواد تقریبا سه مرحله دارد.
مرحله اول ترک کمیکال
در این مرحله نشانههای فیزیکی و جسمانی ترک کمیکال خود را نشان خواهند داد این دوره تقریبا دوازده روز ادامه دراد. این مرحله بسیار سخت است و احتمال دارد به دلیل شدت نشانهها فرد دوباره به سمت مصرف کشیده شود. با راهکارهای که متخصصین درمان اعتیاد به فرد ارائه میدهد میشود از فشار جسمی این دوره کم کرد.
فرد باید هدفش از گذراندن این دوره را مشخص کند، یعنی هر روز به خود یادآور شوید که میخواهید مصرف این ماده را کنار بگذارید و درباره تغییرات جسمی و روحی خود را بررسی کرده و درمانگر را مطلع کنید.
نشانههای جسمی ترک در این دوره
- عرق زیاد
- اختلال در خواب
- سرگیجه و سردرد
- حالت تهوع و استفراغ
- دردهای عضلانی
- بیقراری و سردرگمی
- سوء هاضمه
از آنجایی که کانابینوئیدهای سنتز شده یا همان ماری جوانای صنعتی بیشتر از نوع طبیعی قویتر هستند، نشانههای ترک نیز شدت بیشتری دارند.
مرحله دوم ترک کمیکال
این مرحله تا هفته سوم ادامه داد، در این دوره فرد دچار احساسات منفی و بدبینی میشود. در این دوره استفاده از رژیم غذایی مناسب، ورزش و بررسی علائم و مشکلات میتوان عملکرد بهتری داشته باشد، همچنین ادامه جلسات رواندرمانی در این دوره بسیار مهم است و به بهبود عملکرد کمک میکند، علائمی که در این دوره بروز میکند عبارتند از:
- عدم توانایی در انجام امور روزمره
- نداشتن تعادل
- عدم توانایی در بروز احساسات
- وسوسه مصرف دوباره
در این مرحله باید فرد روشهای افزایش اعتماد به نفس را بیاموزد و سعی در برطرف کردن مشکلات روزمرهاش داشته باشد تا به تدریج بهبود یابد.
مرحله سوم ترک کمیکال
این مرحله بهنوعی شروع دوباره برای بیمار بهحساب میآید و در همین مرحله است که تأثیرات روحی-روانی و اجتماعی خود را نشان میدهند. فرد در این مرحله به شناخت جدیدی از خود میرسد و باید با افزایش انگیزه و اعتماد به نفس به مسیر درمان اعتیاد خود ادامه دهد.
انزوا، عدم مسئولیتپذیری، ضعف روابط عمومی و اجتماعی، پدید آمدن مشکلات عصبی از اثرات مخرب اعتیاد به کمیکال است که در این مرحله با کمک گرفتن از روانشناس و روانپزشک میتواند مسیر را هموارتر کند.