<link href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css" rel="stylesheet"/>

قَلیان، نام یک ابزار تدخین تنباکو است که با عبور دود از آب برای خنک کردن و تصفیه دود تنباکو، آن را به ریه فرو می‌برند.این ابزار در خاورمیانه، آسیای مرکزی و شمال آفریقا متداول است. بنابر شواهد موجود، قلیان از ایران به سایر نقاط جهان ازجمله هند و مصر راه یافت.در کشورهای عربی، به نام «شیشه و نارجیلة» و در کشورهای انگلیسی زبان به نام Hubble bubble و یا Hookah معروف است و در شبه قاره به «حقّه» معروف است. بررسی ۵۴۲ مطالعهٔ علمی در زمینهٔ قلیان نشان می‌دهد که کشیدن یک سر قلیان در مقایسه با یک عدد سیگار، حدوداً ۱۲ برابر بیشتر دود، ۵ برابر بیشتر قیر، ۲ برابر بیشتر نیکوتین و ۲ برابر بیشتر منواکسید کربن وارد بدن می‌کند و به ازای هر ۴۵ دقیقه تا یک ساعت کشیدن قلیان، به اندازه ۵ بسته سیگار، دود وارد بدن انسان می‌کند.

قلیان هم به اندازه سیگار اعتیاد آور است. ماده مشترک سیگار و قلیان، نیکوتین است. از دیگر مضرات کشیدن قلیان، انتقال باکتری از تنگ قلیان و از سر شلنگ قلیان است که به صورت گروهی و دسته جمعی از آن استفاده می شود. قلیان به دلیل عبور دود از آب و رطوبتی که دارد آسیب بیشتری به ریه ها وارد می کند. ترک قلیان هم در روزهای اول دشوار است ولی به مرور علائم ترک آن از بین می رود.
 

قلیان وسیله ای برای دود کردن تنباکوی گرم شده و مخصوص است. دود قلیان می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون و ریوی را افزایش دهد. قلیان را نرگیل، لوله آب یا حباب هابل نیز می نامند.

قلیان و افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون

قلیان می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون را افزایش دهد زیرا معمولاً حاوی مواد شیمیایی مضر است. گاهی اوقات، آن ها همان مواد شیمیایی مورد استفاده در تنباکوی سیگار هستند که بسیار مضر هستند.

قلیان حاوی مواد زیر است

  • نیکوتین
  • قیر
  • مونوکسید کربن
  • فلزات سنگین مانند آرسنیک و سرب

این مواد شیمیایی می توانند دیواره رگ های شما را چسبناک کنند، بنابراین مواد چرب می توانند به آن ها بچسبند. اگر شریان هایی که خون را به قلب شما حمل می کنند آسیب ببینند و مسدود شوند، می تواند منجر به حمله قلبی شود. اگر این اتفاق در شریان‌هایی که خون را به مغز شما می‌رسانند رخ دهد، می‌تواند منجر به سکته شود. در نتیجه، افرادی که قلیان می‌کشند، می‌توانند در خطر ابتلا به همان بیماری‌های کشیدن سیگار باشند. حتی اگر از قلیان بدون تنباکو استفاده می‌کنید، دود آن همچنان سطوح مضری از سموم تولید می‌کند که می‌تواند به همان اندازه برای شما مضر باشد یا حتی مضرتر از دود قلیان مبتنی بر تنباکو باشد.

آیا قلیان از سیگار بی خطرتر است؟

خیر، کشیدن قلیان بی خطرتر از کشیدن سیگار نیست. بسیاری از مردم فکر می کنند که کشیدن دود تنباکو از طریق آب باعث می شود قلیان کمتر از سیگار مضر باشد، اما این درست نیست. در یک جلسه قلیان (که معمولاً بیست تا هشتاد دقیقه طول می‌کشد)، یک قلیان‌کش می‌تواند به اندازه یک سیگاری که بیش از صد نخ سیگار مصرف می‌کند، دود را استنشاق کند. مانند سیگار کشیدن، سموم ناشی از قلیان بر پایه تنباکو، افراد سیگاری را در معرض خطر ابتلا به انواع بیماری قرار می دهد.

بیماری های ناشی از مصرف قلیان

  • بیماری های قلبی و گردش خون
  • سرطان ها
  • اعتیاد به نیکوتین
  • عفونت ها و شرایط تنفسی

آیا قلیان اعتیاد آور است

بله، قلیان اعتیاد آور است. قلیان معمولاً حاوی نیکوتین است. نیکوتین ماده ای اعتیادآور است. نیکوتین همان ماده شیمیایی مورد استفاده در سیگار است که سیگار را نیز اعتیاد آور می کند. نیکوتین یک ماده شیمیایی است که باعث می شود مغز شما احساس لذت را ایجاد کند، اما اثرات آن خیلی دوام نمی آورد. هنگامی که اثرات خوشایند از بین می رود، احساس می کنید که باید دوباره سیگار بکشید تا دوباره احساس لذت را تحریک کنید. هر چه بیشتر سیگار بکشید، به نیکوتین بیشتری نیاز دارید تا احساس خوبی داشته باشید، که به این ترتیب اعتیاد به نیکوتین می تواند اتفاق بیفتد.

اجزاء قلیان

قلیان به صورت سنّتی از چندین جز تشکیل شده که در دانشنامه ایرانی‌ها چنین ذکر شده‌است:

  1. بادگیر
  2. سرقلیان: محل قرارگیری تنباکو و زغال از جنس سفال
  3. میانه: از جنس چوب یا فلز
  4. میلاب یا شکاری
  5. نی پیچ یا شلنگ
  6. کوزه: از جنس فلز، سفال یا شیشه
  7. تنباکو

هنگام مکش مصرف‌کننده از شیلنگ قلیان، با کم شدن فشار هوای بالای ظرف آب، دود حاصل از سوختن تنباکو به داخل آب کشیده می‌شود و به سمت شلنگ قلیان می‌رود. این مکانیزم به نوعی مکانیک سیالات است.

تاریخچه

بنا به نوشتهٔ سیریل الگود، «اولین بار ابوالفتح گیلانی (متوفی ۱۵۸۸) پزشک ایرانیِ دربار اکبر اول، سلطان مراغه بود که دودِ تنباکو را از یک ظرف آب عبور داد تا آن را خالص‌تر و سرد نماید و از این طریق قلیان که در شبه قاره به حقّه معروف است را ابداع نمود»، اما از سوی دیگر، یک رباعی از اهلی شیرازی (درگذشته در ۱۵۳۵) به استفاده از قلیان اشاره می‌کند. از این رو، پیشینهٔ استفاده از قلیان را می‌توان حدّاقل به دوران شاه طهماسب یکم صفوی بازگرداند و روایت ابوالفتح گیلانی را می‌توان شاهدی بر معرفی قلیان در شبه قاره هند دانست که در ایران استفاده می‌شده‌است. در سفرنامه تاورنیه که در زمان سلطنت شاه صفی، شاه عباس دوم و شاه سلیمان مجموعاً ۹ بار به ایران سفر کرد، چنین آمده‌است: «ایرانیان چنان به تنباکو معتادند که ممکن نیست از آن چشم بپوشند. معمولاً نخستین وسیله پذیرایی در هر خانه‌ای قلیان و چای است.»

پیشینه

بنا بر دانشنامه ایرانیکا، تاریخ دقیق اولین استفاده از قلیان مشخص نیست. اولین تصویر از قلیانی را که هنرمندان ایرانی کشیده‌اند، احتمالاً تصویر نشمی کماندار کار رضا عباسی، نقاش مشهور دربار شاه عباس بزرگ است که تا اواخر نیمه اول قرن یازدهم هجری می‌زیسته‌است.

سیاحان اروپایی که به ایران سفر کرده‌اند از جمله تاورنیه که در دوران صفویه به ایران آمد به قلیان و کشیدن تنباکو در ایران اشاره کرده‌اند. از جمله وی نوشته‌است که «ایرانیان تنباکو را با دستگاهی کاملاً اختصاصی می‌کشند. در کوزه گلی دهان گشادی به قطر سه انگشت، تنه قلیانی از چوب یا نقره که سوراخی در وسط دارد قرار می‌دهند، و بر سر آن مقدار تنباکوی نم‌دار با کمی آتش می‌گذارند، و در زیر قلیان سوراخ ممتدی است که، در حالی که نفس را بالا می‌کشند، دود تنباکو با شدت از امتداد سوراخ پایین آمده و داخل آب که به رنگهای مختلف می آمی‌زد داخل می‌شود. این کوزه مرتباً تا نصفه آب دارد. دود که در آب است به سطح می‌آید و هنگامیکه نفس را بالا می‌کشند، از نی قلیان دود به دهان وارد می‌شود. به واسطه آبی که به قلیان می‌ریزند دود تنباکو تصفیه می‌شود و کمتر ضرر می‌رساند. والا با این همه قلیان که می‌کشند، مقاومت برای آنها غیرممکن است. ایرانیان زن و مرد، به طوری از جوانی عادت به کشیدن تنباکو کرده‌اند، که کاسبی که باید روزی پنج شاهی خرج کند، سه شاهی آن را به مصرف تنباکو می‌رسانند. می‌گویند اگر تنباکو نمی‌داشتیم چطور ممکن بود کیف و دماغ داشته باشیم.»

اولئاریوس نیز که در سال ۱۰۴۶ در ایران بوده می‌نویسد «چندین گونه ظرف قلیان در ایران ساخته می‌شد: شیشه‌ای، کوزه‌ای، از جوز هندی (نارگیله) و کدوئی که تا نیمه آب می‌شد و گاهی در آن عطر می‌ریختند».

شاردن، دیگر سیاح دوران صفوی، در سفرنامه خود می‌نویسد که شاه عباس بسیار کوشید تا از استعمال قلیان در بین مردم جلوگیری کند. برای این کار، روزی، در مجلس رسمی دستور داد که به جای تنباکو قلیان مهمانان را با پهن چاق کنند، و سپس در حالی که آنان مشغول کشیدن قلیان خود بودند گفت که، این تنباکو را که وزیر همدان برای من فرستاده‌است و ادعا می‌کند که بهترین تنباکوی دنیاست، چگونه است؟ آنان همگی از این تنباکو تعریف کردند. آنگاه شاه خطاب به آنان گفت «مرده شوی چیزی را ببرد که نمی‌توان آن را از پهن تشخیص داد». سرانجام کار، مخالفت شاه عباس بزرگ با تنباکو به تحریم آن منجر شد، و هنگامی که در گرجستان متوجه این موضوع شد که سربازانِ او پول خود را صرف کشیدن تنباکو و توتون می‌کنند آن را غدقن کرد، و تجّاری را که توتون و تنباکو به اردوگاه آورده بودند با تنباکوی خود یک جا سوختند، و سربازانی نیز که مرتکب کشیدن توتون و تنباکو می‌شدند، بینی و لبانشان را می‌بریدند.

قلیان در دوران قاجار بخشی از ضرورت‌های زندگی بود. اشراف و بزرگان در خانه‌های خود انواع قلیان نگه داری می‌کردند که بعضی‌هایشان جواهرکاری شده بودند. واقعهٔ قیام تنباکو در دوران قاجار در نتیجهٔ فتوایی بود که میرزا حسن شیرازی مبنی بر تحریم مصرف و فروش تنباکو اعلام کرد.

انواع تنباکو

در ایران، انواع تنباکو مانند تنباکوی بنیاد، لنگه ای،گزیری،جاسکی،خوانسار، برازجان، کاشان، بوشهر و غیره دیده می‌شود که بیشتر آنها به نام شهرهایی است که تنباکو در آنجا کشت می‌شود. همچنین در دهه‌های اخیر تنباکو با طعم‌های میوه‌ای نیز به بازار عرضه می‌شود که به صورت صنعتی تولید می‌شوند. طبق بررسی‌های به عمل آمده قلیان اگر با تنباکوهای میوه‌ای (توتون‌هایی که به روش شیمیایی به عمل آمده و دود آن بوی میوه می‌دهد) به عمل آمده باشد خطرناک و ضرر آن از ضرر سیگار بیشتر است. چون دودی که وارد ریه می‌شود دودی است که محصول مواد شیمیایی می‌باشد.

تنباکوی میوه‌ای

تنباکوی میوه‌ای نیز چند سالی است که به دست اعراب تولید شده‌اند و با انواع اسانس و طعم‌های گونا گون در دسترس همگان است؛ حتی در کشورهای دیگر. البته، به گفته پزشکان این نوع تنباکو از بدترین نوع برگ توتون تهیه شده که در کارخانه‌ها معمولاً دور ریز تولیدات آن‌ها است، ولی به واسطه مواد شیمیایی معطر و بسته‌بندی‌های پُر زرق و برق آن‌ها را با نام تنباکوی میوه‌ای در ایران و نام عربی معسل در کشورهای عربی به فروش می‌رسانند. استعمال قلیان میوه‌ای در برخی شهرها و کشورهای اروپایی و آمریکایی همه گیر شده و خیلی از جوانان قلیان میوه‌ای را به عنوان تفریح انتخاب کرده و ساعتی را در کافی شاپ یا (Hookah Lounge) برای سرو قلیان اختصاص می‌دهند.

کاربرد قلیان در طب سنتی

یکی از روش‌های درمانی که کاربرد زیادی در طبّ جامع ایران داشته‌است، هدایت دارو به موضعی است که درد و بیماری در آن جا ریشه دوانده‌است. از جمله وسایلی که می‌توان از طریق آن چنین شیوه درمانی را پیاده‌سازی کرد، قلیان و چُپُق بوده‌است؛ مثلاً، برای از بین بردن عفونت که باید مرزنگوش به آن ناحیه برسد، آن را به شکل تنباکو خیس می‌کنند. فردی که طبیعت ریه اش به گرمی و خشکی می‌خورد، مرزنگوش را با قلیان می‌کشید. هم چنین، عرقیات گیاهان دارویی مانند نعنا، اکالیپتوس یا بادرنجبویه را می‌توان گرم کرد و در جام ریخت. از قطعات شنگرف در حقه برای درمان عفونت ریوی و عفونت سینوزیت می‌توان بهره برد. بهترین گیاه برای این زنیان رومی هست

اثرات قلیان بر بدن

مصرف قلیان با تنباکوی میوه ای بر خلاف قلیان با تنباکوی طبیعی و سنتی، برای سلامتی انسان بسیار مضر است به طوری‌که عوارض یک کام قلیان با مصرف چندین نخ سیگار برابری می‌کند. قلیان با تنباکوی میوه ای دارای ماده ای به نام گلیسیرین است و دود حاصل از سوختن تنباکو و گلیسیرین، آسیبهای فراوانی را به ریه افراد وارد می‌کند. تنباکوی میوه ای دارای هزاران ماده شیمیایی خطرناک و سرطان زا است.

ترک قلیان

ترک قلیان می‌تواند چالش برانگیز باشد، اما می‌توانید با شکست آن به حفظ سلامتی خود کمک کنید.

 قلیان، یکی از محبوب‌ترین تفریحات در بین جوانان و نوجوانان است. اما آیا می‌دانید که این تفریح ساده، می‌تواند به سلامت شما آسیب جدی وارد کند؟

 استنشاق دود قلیان می‌تواند سبب ورود مواد مضر و سمومی مانند آرسنیک، نیکوتین و کبالت به ریه‌ها شود.

 علاوه بر این، ممکن است دود قلیان باعث تحریک شدن مجاری تنفسی و ایجاد عوارضی مانند سرفه، خلط، نفس‌نفس زدگی و حتی عفونت‌های تنفسی شود.

 بر اساس مطالعه‌ای که در سال ۲۰۲۰ در مجله «کنترل دخانیات» منتشر شد، شیوع مصرف قلیان در بین بزرگسالان ایرانی ۲.۳ درصد بود. با این حال، شیوع در بین جوانان ۱۸ تا ۲۴ ساله بسیار بالاتر بوده است.

ما در کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دیگر با کمک متخصصین حرفه‌ای به شما کمک می‌کنیم اعتیاد به قلیان را برای همیشه ترک کنید تا زندگی سالم و پربارتری را تجربه کنید.

 راهکارهای ترک قلیان

 در اینجا به ۱۰ روش تضمینی برای ترک قلیان اشاره می‌کنیم:

 1.تصمیم به ترک قلیان

 وقتی تصمیم به ترک اعتیاد قلیان می‌گیرید، می‌توانید یک فهرست از دلایل ترک برای خود تهیه کنید. این فهرست را همیشه در دسترس داشته باشید و هر بار که نیاز به یادآوری دلایل ترک قلیان داشتید، به آن نگاه کنید تا انگیزه خود را حفظ کنید.

 دلایلی که ممکن است برای ترک قلیان مد نظر داشته باشید عبارتند از:

  • فواید سلامتی: ترک کردن قلیان می‌تواند بهبود قابل توجهی در سلامتی شما ایجاد کند. این شامل کاهش خطر ابتلای به بیماری‌های قلبی-عروقی، بیماری‌های تنفسی (مانند عفونت‌های ریوی) و بیماری‌های عفونی می‌شود.
 
  • احساس بهتر: ترک قلیان ممکن است باعث بهبود تنفس، افزایش سطح انرژی و کاهش خستگی شود. شما می‌توانید رفاه روحی و جسمی بیشتری را تجربه کنید.
 
  • خستگی از بوی دود: ترک قلیان می‌تواند به شما کمک کند تا از بوی دود قلیان و عوارض مرتبط مانند بوی بد دهان خسته شوید.
 
  • جلوگیری از هدر رفت پول: با ترک قلیان، می‌توانید از هدر رفت پولی که برای خرید قلیان صرف می‌کنید جلوگیری کنید و آن را برای صرفه‌جویی یا استفاده در موارد دیگر به کار ببرید.
 
  • مثال زدن: با ترک اعتیاد قلیان، شما می‌توانید نمونه‌ای قدرتمند از تصمیم قوی و اراده قوی خود برای خانواده، دوستان و اطرافیانتان باشید.
 
  • حفظ سلامتی عمومی: با ترک قلیان، شما می‌توانید به جلوگیری از آسیب رساندن به دیگران نیز کمک کنید. استنشاق دود قلیان در برخی موارد می‌تواند به قرار گرفتن افراد اطراف در معرض خطر قرار بدهد، به ویژه کودکان و افراد با مشکلات تنفسی.
 

 امیدوارم که این فهرست به شما در حفظ انگیزه و پشتکار برای ترک اعتیاد قلیان کمک کند. البته، شما می‌توانید به آن اضافه کنید یا دلایل شخصی خود را در آن درج کنید.

 

 ۲.تصمیم بگیرد که چگونه ترک کنید.

 برای ترک اعتیاد قلیان، می‌توانید به دو روش قطع تدریجی و قطع ناگهانی روی بیاورید. هرکدام از این روش‌ها مزایا و معایب خود را دارند، بنابراین شما باید تصمیم بگیرید کدام روش برای شما بهتر است.

 اگر قصد دارید با قطع تدریجی ترک اعتیاد قلیان را شروع کنید، می‌توانید مصرف قلیان را در طول زمان به آرامی کاهش دهید.

 برای مثال، هر هفته یا هر روز، میزان تعداد کشیدن قلیان را کاهش دهید. این روش به شما اجازه می‌دهد تا به تدریج به عادت قلیان کمتر و در نهایت قطع آن برسید.

 اگر امتحان کردید و متوجه شدید که روش قطع تدریجی برای شما کارآمد نیست، می‌توانید به روش قطع ناگهانی را امتحان کنید. بدین ترتیب، به طور ناگهانی و بدون کاهش تدریجی مصرف، وقفه‌ای را در مصرف قلیان قرار دهید. البته، توجه و استعداد شما در کنترل اشتیاق و عقب نشینی ممکن است برای موفقیت در این روش تأثیرگذار باشد.

 با توجه به اینکه هر فرد و شرایطی متفاوت است، شما باید به صورت شخصی تصمیم بگیرید کدام روش برای شما مناسب‌تر است. ممکن است ترک یکباره برای شما سخت باشد و بهتر باشد مصرف را به تدریج کاهش دهید. در نهایت، اتمام یا کاهش مصرف قلیان ممکن است نیاز به صبر، اراده قوی و حمایت داشته باشد.

  اگر لازم است، مشاوره و راهنمایی از متخصصان در این زمینه نیز برای شما مفید خواهد بود.

 مهم‌ترین نکته این است که شما دستورات پزشک یا متخصصان سلامتی را رعایت کنید و در صورت نیاز، با یک حرفه‌ای در این زمینه مشورت کنید.

۳.روز ترک را  انتخاب کنید.

 برای ترک قلیان، می‌توانید روزی را انتخاب کنید که هیچ اتفاق خاصی برای شما رخ ندهد و بتوانید تمام تمرکز خود را بر روی ترک بگذارید.

 در این صورت، بهترین روز برای شروع فرایند ترک قلیان را به عنوان یک روز شنبه یا یکشنبه پیشنهاد می‌کنم.

 این روزها معمولاً برای بسیاری از افراد، به عنوان روز شروع هفته شناخته می‌شوند و می‌توانید با انتخاب یکی از این روزها، به راحتی به هدف جدید خود متعهد شوید.

 از طرف دیگر، این می‌تواند مفید باشد که ترک قلیان را در یک روز جایگزینی که هفته را آغاز می‌کند، مانند روز شنبه انجام دهید. این به شما فرصت می‌دهد تا در طول هفته روزهای اولیه پس از ترک قلیان، دسترسی کمتری به محیط‌هایی که قبلاً برای استعمال قلیان به آنها اعتیاد داشتید داشته باشید.

 

۴. از رفتن به قلیان سراها خودداری کنید.

 برای ترک اعتیاد قلیان، از رفتن به قلیان سراها خودداری کنید. چرا که حضور در این مکان‌ها ممکن است وسوسه کننده باشد و به شما احساس تمایل به استفاده از قلیان بدهد.

 همچنین در قلیان خانه‌ها هنوز در معرض استنشاق دود قلیان قرار خواهید گرفت که در فرایند ترک سیگار بسیار مفید نخواهد بود.

 به جای رفتن به قلیان فروشی، توصیه می‌کنم به جاهای دیگر بروید. به عنوان مثال، می‌توانید به سینما، موزه یا یک مرکز خرید رفته و وقت خود را در این مکان‌ها به سر ببرید.

  از مکان‌هایی که استفاده از سیگار مجاز است دوری کنید، تا به شما احساس تشویق به قلیان کشیدن نشود.

۵. برای ترک قلیان یک گروه پشتیبانی پیدا کنید.

 گروه‌های حمایتی برای ترک اعتیاد قلیان عالی هستند. شما می‌توانید افرادی را پیدا کنید که در سختی‌های مشابه شما هستند و از تجربیاتشان استفاده کنید.

 صحبت با افرادی که شما را درک می‌کنند کمک زیادی به شما خواهد کرد. این افراد ممکن است نکات و پیشنهادات مفیدی را در مورد چگونگی غلبه بر موانع و روبرو شدن با مشکلاتی که دارید، به شما ارائه دهند.

 در نتیجه، توصیه می‌شود به دنبال فرصت‌های مشارکت در گروه‌های حمایتی باشید و با افراد قوی‌تری که قصد ترک قلیان را دارند، صحبت کنید.

وقتی می‌خواهید قلیان را ترک کنید، استفاده از اینترنت می‌تواند منبع خوبی باشد. می‌توانید به انجمن‌های اختصاصی به ترک سیگار مراجعه کنید و گروه‌های پشتیبانی آنلاین را پیدا کنید.

در این مکان‌ها می‌توانید با افرادی که سیگار را ترک کرده‌اند و تجربه‌های مشابهی دارند، صحبت کنید و از تجربیاتشان استفاده کنید.

همچنین، این گروه‌ها می‌توانند به شما ارائه منابع، نکات و حمایت‌های لازم را در طول فرایند ترک قلیان و سیگار بدهند.

 

۶. برای ترک قلیان یک مشاوره پیدا کنید.

مشاوران می‌توانند گزینه خوبی باشند و به شما در مقابله با اعتیاد کمک کنند. آنها می‌توانند به شما راهنمایی کنند تا با اعتیاد خود مقابله کنید و مراحل و ابزارهایی را در اختیار شما قرار دهند تا به شما در غلبه بر اعتیاد کمک کنند.

 می‌توانید از مشاوری به صورت جداگانه ملاقات کنید یا از طریق تلفن با یک مشاور مشورت کنید.

 استفاده از مشاوره هم می‌تواند به شما کمک کند تا عواملی که باعث شروع قلیان کشیدن شما می‌شوند، را شناسایی کنید. این مشاوران می‌توانند به شما کمک کنند تا راه‌های کنترل و مقابله با میل به قلیان کشیدن را بیاموزید.

 همچنین، آنها می‌توانند به شما اطلاعاتی در مورد فواید سلامتی بدون قلیان، نحوه خروج نیکوتین از بدن و سایر سؤالاتی که ممکن است در این زمینه داشته باشید، ارائه دهند.

۷. برای اثرات منفی علائم ترک خود را آماده کنید.

 وقتی می‌خواهید قلیان را ترک کنید، باید برای اثرات منفی آماده باشید. ترک قلیان کشیدن، ممکن است عوارض ناخوشایندی ایجاد کند. بنابراین، باید برای مقابله با این علائم آماده باشید. علائم ترک می‌توانند شدید باشند و بر خلق و خو و خواب شما تأثیر بگذارند.

 احساساتی مانند اضطراب، عصبی بودن، افسردگی یا ناامیدی ممکن است رخ دهد. بدانید که این اتفاقات رخ خواهند داد.

 همچنین، باید بدانید که ممکن است هوس سیگار را داشته باشید. اما می‌توانید هوس دود سیگار را با فعالیت‌های قبلی که در یک لیست برنامه‌ریزی شده قرار داشته‌اند یا با مصرف میان‌وعده‌های کم کالری، جایگزین کنید.

 

۸. برای ترک قلیان ورزش کنید.

 وقتی می‌خواهید قلیان را ترک کنید، توصیه می‌کنم بدنی فعال داشته باشید. شرکت در فعالیت‌های بدنی، علاوه بر بهبود سلامت کلی بدن، به ترشح اندورفین در مغز کمک می‌کند و به شما کمک می‌کند قلیان کشیدن را فراموش کنید.

هر نوع ورزشی را امتحان کنید، از جمله پیاده‌روی، دویدن آهسته، دوچرخه‌سواری، شنای، پیاده‌روی در حیاط، کلاس‌های بدنسازی، تمرینات قدرتی، رقصیدن، ورزش‌های تیمی و هر چیز دیگری که شما را به حرکت وادار کند و ضربان قلبتان را به حرکت دربیاورد.

حتی کمترین جابه‌جایی در حین انجام فعالیت‌های روزانه، مانند پیاده‌روی کردن با سگ و انجام کارهای خانگی، می‌تواند فعالیت بدنی را افزایش داده و به شما کمک کند تا تمرکز خود را بر روی چیزهای دیگری غیر از قلیان کشیدن جلب کنید.

۹. اطراف خود را با افرادی که قلیان نمی‌کشند محاصره کنید.

ممکن است شما نیاز داشته باشید از معاشرت با افرادی که قلیان می‌کشند دست بکشید. بنابراین، مهم است که اطراف خود را با افرادی احاطه کنید که اهداف شما را می‌شناسند و از شما حمایت می‌کنند. در عین حال، باید در توان خود باشد تا وسوسه را محدود کنید.

همچنین، اگر می‌خواهید دوستانی که قلیان می‌کشند را حفظ کنید، تصمیم خود را برای ترک قلیان به آنان بگویید. با آنان گفتگو کنید و تصمیم بگیرید که در مکان‌هایی که قلیان نمی‌کشند آن‌ها را ملاقات کنید.

۱۰. قلیان کشیدن را با یک عادت جدید جایگزین کنید.

وقتی قصد دارید کشیدن قلیان را ترک کنید، توصیه می‌کنم تلاش کنید یک عادت ناسالم را با یک عادت سالم جایگزین کنید. به دنبال سرگرمی یا فعالیت جدیدی بگردید که وقتتان را بگیرد و حواس شما را از تمایل به کشیدن قلیان دور کند.

سعی کنید در کلاس‌هایی مانند کلاس نقاشی یا کلاس آشپزی شرکت کنید. همچنین می‌توانید کتاب‌ها بخوانید یا به پارک بروید.

یاد بگیرید یک غذای سالم بپزید و با خانواده و دوستان خود وقت بگذرانید. هر کاری که بتواند حواس شما را از تمایل به کشیدن قلیان دور کند، یک فعالیت خوب است.

 

سخن پایانی

ترک اعتیاد به قلیان، تصمیمی ارزشمند و مهم است که می‌تواند بهبودی چشمگیری در سلامت و کیفیت زندگی شما به ارمغان بیاورد. با داشتن اراده قوی و پشتکار مناسب، می‌توانید به راحتی این تصمیم را عملی کنید.

ترک قلیان نیازمند مدیریت مرحله به مرحله است. در ابتدا، می‌توانید خود را با اطلاعات کافی درباره اعتیاد قلیان آشنا کنید و بدانید که چگونه می‌توانید آن را ترک کنید.

همچنین، می‌توانید با تشکیل یک برنامه ترک قلیان، اقدامات مشخصی را در نظر بگیرید تا بهترین راه را برای ترک قلیان پیگیری کنید.

همچنین، در این مسیر، استفاده از منابع و پشتیبانی‌های موجود می‌تواند مفید واقع شود. مشاوره از یک متخصص در حوزه اعتیاد، حضور در گروه‌های پشتیبانی و مشارکت در برنامه‌های درمانی می‌تواند شما را به سمت موفقیت هدایت کند.

اهمیت دادن به سلامت عمومی بدن نیز در این راه مهم است. فعالیت فیزیکی منظم، تغذیه سالم و استراحت مناسب، همه اینها می‌توانند در فرآیند ترک قلیان به شما کمک کنند.

از انجاییکه ترک اعتیاد قلیان می‌تواند به عنوان یک چالش مهم در زندگی تلقی شود، به‌یاد داشته باشید که هیچوقت تنها نیستید.

اطرافیان خود را از تصمیم و تلاشتان آگاه سازید و به آن‌ها درخواست کمک کنید زیرا حمایت از آنها می‌تواند بسیار مفید باشد.

 

 

 

مرکز روان
Image is not available
Image is not available
Opening Hours
7/24
Call us
9122602410
write us
https://markazeravan.ir
Mrkaz Ravan
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow