تکیلا
تِکیلا (به اسپانیایی: Tequila) یک نوشیدنی الکلی تقطیری است که از گیاه آگاوهٔ آبی تهیه میشود، و عمدتاً در ناحیهٔ اطراف شهر تکیلا در ۶۵ کیلومتر (۴۰ مایل) شمال غربی گوادالاخارا و در ارتفاعات خالیسکو در ایالت خالیسکو در غرب مکزیک تولید میشود.
خاکهای آتشفشانی قرمز در منطقهٔ تکیلا برای رشد آگاوهٔ آبی مناسب است و سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون گیاه در آنجا برداشت میشود. آگاوه، بسته به منطقه، رشد متفاوتی دارد. آگاوههای آبی که در ارتفاعات منطقهٔ لوس آلتوس رشد میکنند از نظر عطر و طعم بزرگتر و شیرینتر هستند. آگاوههای برداشتشده در منطقهٔ دره، عطر و طعم علفی بیشتری دارند. به دلیل اهمیت تاریخی و فرهنگی آن، منطقهٔ نزدیک تکیلا، شامل منظره آگاوه و تأسیسات صنعتی باستانی تکیلا در سال ۲۰۰۶ به عنوان میراث جهانی شناخته شد.
قوانین مکزیک بیان میکند که تکیلا را می توان تنها در ایالت خالیسکو و شهرداریهای محدود در ایالتهای گواناهواتو، میچوآکان، نایاریت، و تامائولیپاس تولید کرد.
فارغ از تمایز جغرافیایی، تکیلا از مسکال متمایز است زیرا تکیلا فقط از آگاوهٔ آبی تهیه می شود و نوشیدنیها به روشهای مختلف تهیه میشوند.تکیلا معمولاً در مکزیک به عنوان شات با نمک و لیمو سرو میشود. تکیلا باید بین ۳۵ تا ۵۵ درصد الکل داشته باشد (۷۰ تا ۱۱۰ استاندارد ایالات متحده).
تاریخچه
تکیلا نخستین بار در سده شانزدهم -در نزدیکی شهری که در آینده به همین نام ساخته شد- فراورده شد. آزتکها پیشتر از گیاه آگاوه یک نوشیدنی تخمیری به دست میآوردند. اسپانیاییها هنگامی که بر این بخش از جهان دست یافتند، نخستین کسانی بودند که این گیاه را تقطیر کردند تا نخستین نوشیدنی تقطیری آمریکای شمالی را پدیدآورند. نخستین بار در سال ۱۶۰۰ (میلادی) نخستین کارخانه برای فراوری انبوه تکیلا در مکزیک ساخته شد.
انواع
۲ دسته تکیلا وجود دارد:
- میکستوس (Mixtos) با ۱۰۰٪ آگاو،
- میکستوس (Mixtos) با دست کم ۵۱٪ آگاو، به همراه دیگر قندهای موجود.
میکستوس هر دو قند گلوکز و فروکتوز را داراست.
تکیلا با ۱۰۰٪ آگاو مانند دسته بلانکو یا plata است که تندتر با طعم دهندههای تند، در حالی که انواع reposado و añejo ملایمتر هستند.
همانطور که اسپریتهای دیگر هم در چند سال تهیه، به اندازه تکیلا طول میکشد، و طعم از چوب و الکل را دارا هستند؛ ولی تفاوت عمده با طعم تکیلا ۱۰۰٪ آگاو در عنصر پایه آن، یعنی گیاه آگاو است.
تکیلا معمولاً در یکی از پنج گروه زیر بطری میشود:
- Blanco (سفید) یا plata (نقره): بطری شده بلافاصله پس از تقطیر، با سن کمتر از دو ماه در استیل یا بشکه چوب بلوط؛
- Joven (جوان) یا oro (طلا): ترکیبی از بلانکو تکیلا و reposado تکیلا؛
- Reposado (
- استراحت): سن حداقل دو ماه، اما کمتر از یک سال در بشکه چوب بلوط قرار میگیرد؛
- Añejo (سن یا محصول): سن حداقل یک سال، اما کمتر از سه سال در بشکه چوب بلوطهای کوچک مانده؛
- Extra Añejo (عمرزیاد یا عمر فوقالعاده): حداقل سه سال در بشکههای بلوط است.